Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
V chladnom vzduchu sa nad ránom objavia prízemné mrazíky, varujú meteorológovia
Zdielať na

V chladnom vzduchu sa nad ránom objavia prízemné mrazíky, varujú meteorológovia

BRATISLAVA / Vysoký tlak vzduchu a utíšenie vetra prinesú chladnú noc na celé naše územie. Pripravme sa aj na mrazíky v 5 centimetroch nad povrchom na viacerých miestach krajiny, na severe, v dolinách a kotlinách však môže byť teplota nízka aj v dvoch metroch, kde sa bežne meria teplota vzduchu v meteorologickej búdke.

Natekajúci chladný vzduch za studeným frontom dnes spôsobil, že sme mali na severe maximálnu teplotu 11-12 °C, na juhu v okolí Hurbanova, Komárna Dudiniec bolo do 21°C. 

V noci predpokladáme výrazné vyjasňovanie, ktoré ako hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová : " Prinesie výrazný pokles teploty vzduchu na celom našom území. Na mnohých miestach sa objavia prízemné mrazíky, na severe, v dolinách a kotlinách sa teplota dostane nebezpečne k 0°C aj vo výške 2 metrov nad zemou, kde sa štandardne meria teplota vzduchu."

Iba v nížinách západného Slovenska, napr. v okresoch Galanta, Šaľa, Senec, Nitra, Nové Zámky a na východe krajiny, kde zostane počas noci ešte nejaký zvyšok oblačnosti, sú prízemné mrazíky málo pravdepodobné. 

Pekný víkend

Aj keď sa to môže zdať nezvyčajné, Slovensko sa nachádza v stredných zemepisných šírkach, kde sú vpády studeného vzduchu možné aj počas leta. Tak tomu bolo napr. aj v 80. tych rokoch minulého storočia, kde sa tiež v prvých augustových dňoch vyskytla maximálna teplota vzduchu v nížinách iba okolo 17 °C a na severe územia sa nad ránom objavili mrazíky.

Nemajte však strach, ako dodala Jarošová" Počas víkendových dní nás čaká návrat pekného a teplého počasia!"

Súvisiace články