Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Zmena počasia. Teplota klesne a bude pršať
Zdielať na

Zmena počasia. Teplota klesne a bude pršať

Zdroj: Profimedia

BRATISLAVA / Už v utorok popoludní sa na západe krajiny pri hraniciach s Českom objavili búrky. Tie už sú predzvesťou zmeny počasia. Od západu sa k nám približuje zvlnené frontálne rozhranie, ktoré súvisí s tlakovou nížou nad Škandináviou a v jej tyle sa aj k nám dostane chladný vzduch, ktorý výrazným spôsobom zníži aj denné a neskôr aj nočné teploty.

Streda bude v západnej časti krajiny prevažne v veľkou oblačnosťou a prehánkami, občasným dažďom, na Kysuciach, Orave a Liptove aj s trvalejšími zrážkami, do 30-35 milimetov. Príde citeľné ochladenie.

Na severozápade a krajnom západe sa vyšplhajú teploty iba na 12 až 17, na východe Podunajskej nížiny, okolo Komárna, Štúrova, ale aj okolo Nitry od 17 do 21°C. Juh stredného Slovenska a východ budú teplejšie, od 22 do 27°C. Na východe sa oblaky a zrážky objavia neskôr, až okolo poludnia a budú to prehánky, a aj búrky.

Studený vietor

Rozfúka sa studený vietor od severozápadu do 25-30 km/h, v nárazoch na západe okolo 55 km/h. V stredu budú na severozápade krajiny lokality, kde bude iba malý rozdiel medzi najnižšou nočnou teplotou a najvyššou dennou teplotou. Napríklad taká Turzovka môže mať v stredu teplotu v noci 12 °C a cez deň iba 13°C.
Studený vzduch bude cítiť napríklad v sobotu ráno, keď sa upokojí vietor. Na severe krajiny budú lokality, kde do rána poklesne teplota iba na 9 až 2°C a je tak "zarobené" pri vyjasnenej oblohe aj na prípadný prízemný mráz.
Zdielať na

Súvisiace články