Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Silná búrka v Komárne vyvalila stromy aj kamión
Zdielať na

Silná búrka v Komárne vyvalila stromy aj kamión

KOMÁRNO / Nad Komárnom v piatok nad ránom vyčíňalo počasie. Prívalový dážď a veterná smršť priniesli nielen mimoriadne dávky dažďovej vody, s ktorou si mestská kanalizácia nedokázala poradiť, ale vietor vytrhával aj stromy s koreňmi a prevrátil aj zaparkovaný kamión.

Búrka, ktorá zúrila nad ránom aj v Komárne, vyvalila stromy aj s koreňmi. Pri miestnom domove dôchodcov boli popadané 20 metrové topole. Tie, aj s kusmi asfaltu z chodníka našťastie nepadli na tú časť budovy, v ktorej spali klienti a tak sa nikto nezranil.

Vznikli len materiálne škody. Padnuté stromy odstraňovali hasiči aj v ďalších lokalitách mesta, len predpoludním mali viac ako 20 výjazdov.

Zaplavené pivnice

"Hasiči odstraňujú následky veternej smršte a prívalového dažďa, všetka technika je v teréne, postupne odčerpávame vodu z problémových miest, ktoré nám nahlásili," uviedol riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Komárne Peter Tánczos.

Obrovský strom vyvrátil vietor aj s koreňmi a oprel ho o obytný dom. Aj tu budú škody počítať až po jeho odstránení. Pivnice rodinných domov a rôznych prevádzok sa po dažďovej smršti premenili doslova na bazén.

"Celá dielňa je preč, spravené materiály, pozrite sa sústruhy, frézu to je niekoľko tisíc," uviedol majiteľ domu.

Kanalizácia nestíhala

"Pri búrke napršalo v tomto meste 42 milimetrov zrážok, približne za jednu hodinu. Tak je to ako keby v takomto krátkom čase vyliali na každý meter štvorcový približne 4 veľké konvy vody," vysvetľuje klimatológ SHMÚ Pavol Faško.

A tie mestská kanalizácia jednoducho nezvládla, z potrubí sa voda valila do pivníc. Ako uviedol Pavol Faško, v Hurbanove dosiahla rýchlosť vetra v nárazoch takmer 70 kilometrov za hodinu, v niektorých  častiach regiónu mohli byť nárazy ešte vyššie.

Na dvore komárňanskej autodielne dokonca poprevracal nielen kontajnery, ktoré vážili viac ako tonu, ale aj zaparkovaný 12 tonový kamión. "Plachta na kamióne je dosť veľká, takže preto ho mohol vietor prevrátiť. Kabína sa poškodila, uvidíme, čo z toho poisťovňa zaplatí," povedal majiteľ autodielne Karol Liska.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy