Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Chaos okolo jaslí sa skončí. Ministerstvo práce prichádza s novelou, ktorá skvalitní starostlivosť o deti
Zdielať na

Chaos okolo jaslí sa skončí. Ministerstvo práce prichádza s novelou, ktorá skvalitní starostlivosť o deti

Zdroj: Profimedia

BRATISLAVA / Oficiálne sú jasle na Slovensku už zopár rokov minulosťou. Rodičia, ktorí majú deti vo veku do troch rokov, majú dve možnosti. Buď svoju ratolesť umiestnia do zariadenia v pôsobnosti samospráv alebo súkromných jasličiek. Tie si prakticky môže otvoriť ktokoľvek bez pedagogického vzdelania. Venovať deťom sa môže pokojne aj predavačka alebo elektrikár. Ministerstvo práce prišlo s novelou zákona o sociálnych službách.

Jasle budú mať od 1. januára 2017 svoj oficiálny názov a to Zariadenia starostlivosti pre deti do troch rokov. Prevádzkovať ich môže samospráva, živnostník alebo nezisková organizácia. Budú spadať pod ministerstvo práce, ktoré ich bude aj kontrolovať. 

Doteraz bola kontrola na ministerstve zdravotníctva. "Príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva SR (organizácia spadajúca pod MZ SR) kontroluje iba plnenie hygienických noriem v príslušnom zariadení," uviedlo ministerstvo zdravotníctva vo svojom stanovisku z júna 2016. 

Maturita alebo kurz

Išlo o kontroly typu, či majú jasle dostatočný počet záchodov alebo či má ich zamestnanec zdravotnícky preukaz, aby mohol kŕmiť deti. Nikto ale nekontroloval, či sú zamestnanci jaslí aj dostatočne vzdelaní. "Pomer, ktorý chcele v týchto zariadeniach zákonom stanoviť je, že na jedného pracovníka budú môcť pripadať maximálne štyri deti. Osemdesiat zamestnancov takéhoto zariadenia musia byť odborní pracovníci," uviedol štátny tajomník ministerstva Branislav Ondruš. 

Zamestnanci musia mať maturitu na pedagogickej alebo zdravotníckej škole alebo absolvujú ministerstvo schválený kurz opatrovateľa detí v rozsahu 220 hodín. 

Zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov budú patriť pod samosprávu. Tá môže takéto zariadenie prevádzakovať alebo si objednať túto službu od súkromníka a spolufinancovať ju. "Hlavným zdrojom financovania týchto služieb budú príspevky od samotných rodičov, ktorí na tento účel môžu využiť štátny príspevok na starostlivosť o dieťa v sume najviac 280 eur mesačne," dodal Ondruš. 

Registrácia jaslí

Ak sa jasle rozhodnú, že nechcú spĺňať podmienky od ministerstva, môžu fungovať tak ako doteraz. Budú dve skupiny jaslí. Tie, čo sú registrované pod ministerstvom práce a tie, ktoré nie sú. Zoznam tých, čo spĺňajú štandardy zverejní ministerstvo práce od 1. januára 2017 na svojej stránke. 

"Iba registrovaní poskytovatelia budú podliehať našej kontrole, nášmu vplyvu a nášmu zákonu a u
týchto registrovaných poskytovateľov budeme vedieť kontrolovať dodržiavanie pravidiel, ktoré zákon stanovuje," dodal Ondruš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy