Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Liptove musia koliby a salaše meniť jedálne lístky. Ľudia chcú jesť zdravo
Zdielať na

Na Liptove musia koliby a salaše meniť jedálne lístky. Ľudia chcú jesť zdravo

LIPTOV / Keď sa povie Liptov, mnohým ako prvé napadne bryndza, ovečky a koliba s valachmi. Stravníci v kolibách sa za roky menia a bryndzové pirohy so slaninou občas zmenia na zdravé jedlá. Majitelia kolíb musia preto meniť jedálne lístky.

Úloha kolíb a salašov sa zmenila a tým aj ponuka služieb. Tradičné pochúťky  zostali, aj keď ich museli kvôli hosťovi doplniť o nové. "Keď vidí drevený štýl a nejakú kolibku, tak si chce pochutiť na dobrých haluškách, na dobrom mäsku, ale má to mať charakter modernejšej kuchyne," povedal Anton Považský majiteľ koliby Gréta.

Kombinácia jedál

"Ľudia chcú, aby sme varili zdravo a čerstvé jedlá, tak stále to kombinujeme s našou tradičnou kuchyňou," vysvetľuje majiteľ hotela Koliba Strachanovka Ján Strachan.

Popri miestnych špecialitách a luxusnom ubytovaní salaše ponúkajú oveľa viac. Stále dôležitejšie miesto má kongresová turistika, ktorá im pomáha prežiť mimo hlavnej sezóny.

Hra na fujare

Bobrovecká dolina je tradíciami presýtená. Môžete si tu zahrať na fujare, kožuchy bičom vyprášiť, podojiť ovce a najesť sa chutného syra. 

Z Liptova sa prihlásil redaktor Michal Rybanský:

Najčítanejšie správy