Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Rumun si priviezol deti na Slovensko, aby mu slúžili. Muž je vo väzbe, deti v domove
Zdielať na

Rumun si priviezol deti na Slovensko, aby mu slúžili. Muž je vo väzbe, deti v domove

MEDZILABORCE / V Rumunsku kúpil 37- ročný muž tri deti od ich rodičov a priviezol ich na Slovensko. Spravil si z nich sluhov. Muža už polícia obvinila. Odvtedy prešli tri mesiace. Deti umiestnili do detského domova v Medzilaborciach. Chlapci pribrali a z hrozných zážitkov sa už pomaly spamätali.

Muž z Rumunska si z troch detí  urobil otrokov. Nedával im jesť, zakazoval im spať, a nevyhli sa ani bitke.  Chlapci pracovali na rôznych miestach na východe Slovenska, kde predávali záhradkárske potreby.

"Ak odmietli, alebo sa vzopreli, nadával im, vyhrážal sa im a nevyhli sa ani bitke. Spávať museli v aute," informuje hovorkyňa policajného zboru Denisa Baloghová.

Pribrali 5 kíl

Týraným deťom sa podarilo ujsť a zavolať na políciu. Útočisko našli v detskom domove v Medzilaborciach. "Boli zmätení, boli hladní, nevedeli sa dojesť do sýtosti, tak sme museli aj regulovať v menších dávkach ich stravu. Pribrali aj na váhe, v priemere tých 5 kíl sú ťažší, a sú spokojnejší," opisuje riaditeľ detského domova Vladislav Fejo.

V detskom domove často končia aj maloletí migranti z arabských krajín. Pre tých Slovensko nie je zaujímavé a ich pobyt sa skončí útekom do Nemecka alebo Nórska. Rumunskí chlapci sú podľa riaditeľa iní.

Obchodovanie s ľuďmi

"S nimi sa pracuje dobre, lebo vieme, že oni od nás neujdú," hovorí Fejo.

Tridsaťsedemročný Rumun, ktorý chlapcov týral, je už obvinený z obchodovania s ľuďmi. Súd ho ešte v marci poslal do väzby. "Doposiaľ súdu nebola doručená obžaloba," povedala hovorkyňa krajského súdu Ivana Petrufová.

V detskom domove sa bola pozrieť redaktorka Katarína Kleknerová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy