Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Medzilaborciach postavia novú škôlku pre deti zo znevýhodneného prostredia
Zdielať na

V Medzilaborciach postavia novú škôlku pre deti zo znevýhodneného prostredia

MEDZILABORCE / Rodičia zo sociálne znevýhodnených komunít svoje deti do materskej školy zapíšu, no po pár dňoch ich tam prestanú vodiť. V Medzilaborciach preto chcú zriadiť materskú školu priamo v lokalite, kde tieto deti bývajú. Budú sa im venovať aj špeciálne vyškolení učitelia.

Materskú školu chce mesto zriadiť v priestoroch komunitného centra. Mesto zareagovalo na výzvu ministerstva vnútra na podporu výstavby materských škôl v obciach s prítomnosťou rómskych komunít.

"Je veľký rozdiel medzi deťmi, ktoré chodia do škôlky a ktoré nechodia. Hygienické návyky- nevedia, že si treba umývať ruky, že treba za sebou spláchnuť," vymenováva riaditeľka  MŠ Duchničova Dana Hermanová.

Problém v rodičoch

Deti, ktoré nechodia do škôlky, nevedia správne držať v ruke ceruzku. Majú často problém aj v komunikácii.

V meste je asi 75 detí vo veku od 3 do 6 rokov z rodín z rómskych komunít. Podľa slov riaditeľky jednej z materských škôl v meste, máloktoré z týchto detí do škôlky chodieva. Problém vidí vedenie mesta aj v rodičoch.

Jedno rómske dieťa

"Je to z titulu ich pohodlnosti, nevidia zmysel vo vzdelávaní, sami sa nevzdelávali, tak ani svoje deti k tomu nevedú," povedala vedúca organizačného odboru MSÚ Ivana Jakubíková.

"Našu škôlku navštevuje iba jedno rómske dieťa," hovorí riaditeľka. Povinná predškolská dochádzka na Slovensku je od piatich rokov. V novej škôlke sa deťom budú venovať aj špeciálne vyškolení pracovníci. Vedenie mesta verí, že práve poloha škôlky priamo v lokalite, kde väčšina z nich býva, zabezpečí to, že ich tam rodičia budú vodiť.

Téme sa venuje redaktorka Katarína Kleknerová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy