Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Z detského domova v Medzilaborciach utieklo päť vietnamských tínedžerov
Zdielať na

Z detského domova v Medzilaborciach utieklo päť vietnamských tínedžerov

MEDZILABORCE / Zviazali si posteľné plachty a po nich sa spustili z okna na poschodí. Hromadný útek si chovanci z detského domova v Medzilaborciach museli naplánovať. Ide o tri dievčatá a dvoch chlapcov vo veku od 13 až 17 rokov. Všetci sú vietnamskej národnosti. Iba nedávno ich zadržali na slovensko- ukrajinskej hranici. Polícia po nich vyhlásila pátranie.

"Bola to záležitosť desiatich minút. Vychovávateľka to zistila tak, že išla na izbu a tam našla otvorené okno a pozväzované plachty, po ktorých sa spustili," povedal riaditeľ detského domova v Medzilaborciach Vladislav Fejo.

Zamestnanci domova útek nahlásili na polícii. "Polícia zahájila pátranie, dve dievčatá sa našli," dodal Fejo.

"Z detského domova v Medzilaborciach ušlo 5 Vietnamcov, tri dievčatá a dvaja chlapci. Dvoch chovancov už polícia vypátrala," uviedol hovorca prešovskej krajskej polície Daniel Džobaník.

Dievčatá sa vrátili

Dievčatá sa vrátili späť do detského domova. Nesú to ťažko, keďže ich traja kamaráti sú stále na úteku. "Prežívajú traumu, lebo ich kamaráti ich opustili," dodal Vladislav Fejo.

Podľa riaditeľa si chovanci tento útek museli vopred naplánovať. Nemali to ľahké, keďže ich pobyt v zariadení sprevádzali sprísnené opatrenia. "Opatrenie boli také, že bola posilnená služba a pravidelná kontrola ich prítomnosti," uviedol riaditeľ Detského domova Vladislav Fejo.

Ekonomickí migranti

Zamestnanci zariadenia z doterajších skúseností vedia, že pre Vietnamcov cieľovou stanicou Slovensko nie je. Podľa Vladislava Feja migrujú po celom svete. "Sú to viac menej ekonomickí migranti. Takže tu boli závažné dôvody obávať sa, že niečo také sa stane," dodal Vladislav Fejo.

"Prísnejšie opatrenia si už neviem predstaviť," dodal riaditeľ Detského domova.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy