Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Stratené Warholove obrazy už visia v múzeu v Medzilaborciach
Zdielať na

Stratené Warholove obrazy už visia v múzeu v Medzilaborciach

MEDZILABORCE / Stratené obrazy Andyho Warhola sú už v Medzilaborciach. Chráni ich trojitý bezpečnostný systém napojený na políciu. Odborníci museli potvrdiť, že sa do múzea nevrátili falzifikáty, ale tie originály, ktoré zmizli. Traja od seba nezávislí ľudia na každom z obrazov ešte pred rokmi urobili svoju jedinečnú mikrošifru.

Pred časom zmizli dve diela Andyho Warhola. Ešte v marci ich medzilaborecké múzeum požičalo konateľovi istej bratislavskej firmy, no ten ich už nevrátil.

Po polroku visia diela konečne na stenách múzea. To, že ide o zmiznuté obrazy, potvrdzujú mikroznačky, ktoré na nich pred rokmi urobili traja od seba nezávislí ľudia.

Krv alebo odtlačok

Podľa odborníkov na Warholovo dielo je najbezpečnejšou značkou mikrokvapka vlastnej krvi alebo odtlačok prsta. "Si zoberieme injekciu a kvapneme na obraz trošku krvi alebo odtlačok prsta," hovorí emeritný prezident Andy Warhol Society Michal Bycko.

Celé múzeum je napojené na políciu a chránené trojitým bezpečnostným systémom- Od kamier cez pohybové senzory až po laser. Jeho lúče sledujú každý milimeter v okolí obrazov.

Finančná kompenzácia

Warholove plátna za tisíc eur sú chránené ešte viac. Zabudovali ich do steny múzea. "Sú tak blokované. Zlodej by potreboval zbíjačku a buldozér," dodáva Bycko.

Muž, ktorý požičané obrazy nevrátil, navrhol samosprávnemu kraju kompenzáciu vo výške 5 000 eur.

Warholove obrazy už visia v Medzilaborciach v múzeu, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy