Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stratené obrazy Andyho Warhola má v rukách polícia
Zdielať na

Stratené obrazy Andyho Warhola má v rukách polícia

MEDZILABORCE / Stratené obrazy Andyho Warhola sú už v rukách policajtov. Ich pravosť potvrdili aj znalci. Pracovníci múzea čakali, že si ich po pol roku hľadania odvezú naspäť do Medzilaboriec, no nestalo sa tak. Obrazy nevisia na stene galérie, ale zostávajú na polícii.

Pred mesiacom zmizli dve diela Andyho Warhola. Ešte v marci ich medzilaborecké múzeum požičalo konateľovi istej bratislavskej firmy, no ten ich už nevrátil.

Obrazy, ktoré boli mesiace stratené, sú už na polícii. Ich pravosť overili aj znalci.

Prvotné špekulácie, že obrazy sú predané, sa nepotvrdili. "Predmetné obrazy boli zo strany polície zaistené, obvinenie voči konkrétnej osobe zatiaľ vznesené nebolo," uviedol bratislavský krajská hovorca Michal Szeiff.

Prázdne miesta

Originál Campbellovej polievky a jedna kópia Marilyn. Od marca sú po nich na stenách múzea prázdne miesta.

"Máme za to, že obrazy by sme si mali odviezť, ale pracovníci to nechceli urobiť, aby náhodou nevznikol problém, ktorý by nebolo možné odstrániť," uviedla hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková.

Znalecké skúmanie

Podľa polície sú stále potrebné pre trestné konanie a to z dôvodu znaleckého skúmania. To už síce bolo ukončené, no vyšetrovateľka stále nemá v ruke posudok.

"Termín vrátenia obrazov oprávnenej osobe pripadá do úvahy po obdržaní znaleckého posudku a následnom právoplatnom rozhodnutí v súlade s ustanoveniami trestného poriadku," povedal bratislavský krajský hovorca Michal Szeiff.

Podozrenie z podvodu

Polícia mala v rukách trestné oznámenie pre podozrenie z podvodu. To síce bolo odmietnuté, no stále pokračuje vyšetrovanie pre podozrenie zo sprenevery. Ďalšie konanie vo veci zmiznutých obrazov je pre podozrenie trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Podal ho hlavný kontrolór kraja.

"Trestné podanie je podané na štatutárneho zástupcu múzea," dodala Fitzeková. Ani toto konanie právoplatne uzavreté nie je.

Termín vrátenia obrazov je stále neznámy. "Nevieme, prečo. Bol tam protokol o odovzdaní. My tiež nerozumieme, prečo by tieto obrazy mali byť zadržiavané," uzatvára Fitzeková.

Warholove obrazy má v rukách polícia, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy