Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jana (17), ktorú nútili k svadbe s Pakistancom, sa už vrátila domov
Zdielať na

Jana (17), ktorú nútili k svadbe s Pakistancom, sa už vrátila domov

MEDZILABORCE / V Írsku ju zamykali v izbe, urobili z nej slúžku, za prácu nedostala ani cent. Nakoniec ju chceli proti vôli vydať za Pakistanca. Janu vypátrala slovenská polícia a už je doma, u svojho otca. Podľa policajtov sa stala obeťou organizovanej skupiny, ktorá obchoduje s ľuďmi.

Sedemnásťročná Jana odišla do Írska, aby si zarobila vlastné peniaze. Dôverovala ale nesprávnym ľuďom. "Musíte mi pomôcť, prosím vás," opakovala do telefónu Jana.

Zobrali jej občiansky

Janin otec okamžite išiel na políciu a tam nahlásil, že jeho dcéru uniesli do Írska, odkiaľ sa nemôže vrátiť. "Okamžite sme kontaktovali kolegov z Írska, s ktorými intenzívne spolupracujeme. Akonáhle to procesná situácia dovolí, poskytneme viac informácií," uviedla v auguste hovorkyňa policajného prezídia Jana Baloghová.

"Zobrali jej občiansky preukaz. Ona Bola stále zamknutá. Zneužívali ju chlapi, robila tam upratovačku," povedal Janin otec.

Nútený sobáš s Pakistancom

Nešťastný otec sa navyše dozvedel, že jeho dcéru nútila istá žena k sobášu s mužom z Pakistanu. Je presvedčený, že Janu do tejto kaše namočila ich vlastná rodina. "Nútia ju k tomu, aby si zobrala Pakistanca. Nejaký starší chlap, nevie. Dcéra mi hovorila na to, tati oni ma nútia," hovorí otec.

Fingované sobáše so ženami z Európy pomáhajú Pakistancom legalizovať ich pobyt v Anglicku alebo v Írsku. "Chcela ma predať, chcela peniaze," vysvetľuje Jana.

Policajti dievča vypátrali

V priebehu niekoľkých dní sa slovenským policajtom podarilo dievča vypátrať. Naše úrady naplánovali jej návrat na Slovensko. "Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície začal trestné stíhanie vo veci obchodovania s ľuďmi," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

"Vďaka našej polícii slovenskej, veľká vďaka,"
hovorí Janin otec Ján. Vyšetrovanie tohto prípadu zatiaľ ukončené nebolo. "Naďalej sme v úzkej spolupráci s Írskom, nakoľko je predpoklad, že  daného trestného činu sa dopúšťali viaceré osoby. Obvinenie konkrétnej osobe zatiaľ nepadlo," dodala Baloghová.

Jana odišla do Írska bez otcovho vedomia. Už sa na ňu nehnevá, ale chce byť na dcéru prísnejší. "Tá zlosť, ten hnev to všetko prešlo, už som je odpustil lebo je už doma. Už asi pochopila, že čo si môže dovoliť a čo si nemôže dovoliť."

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy