Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Británii usvedčili Slovákov, ich gang obchodoval s ľuďmi
Zdielať na

V Británii usvedčili Slovákov, ich gang obchodoval s ľuďmi

BRATISLAVA, LONDÝN / Britský súd v utorok usvedčil z obchodovania s ľuďmi a porušenia imigračných zákonov skupinu slovenských Rómov, ktorí do krajiny lákali ženy, nútili ich k prostitúcii a následne ich predávali mužom usilujúcim sa o získanie občianstva Európskej únie. Informoval o tom denník Daily Mail.

Trest by si malo päť mužov a jedna žena vo veku 26 až 43 rokov vypočuť v septembri, sudca už teraz upozornil, že nebude zanedbateľný.

Gang kupliarov sa podľa súdu zameral na zraniteľné ženy vo finančnej tiesni, ktoré do Británie lákal okrem iného pod prísľubom získania práce počas zberu ovocia. Pri všetkých obetiach išlo o Rómky zo Slovenska, jedna z nich vraj trpela vážnymi psychickými problémami, ďalšia bola v dobe cesty do Británie tehotná.

K občianstvu cez sobáš

Po príchode do Británie gang ženy väznil v dome v grófstve Kent, kým nenašiel kupcu. Medzitým ich nútil k prostitúcii. Kupci väznených žien boli najčastejšie muži z Indie a Pakistanu, ktorí sa sobášom s nimi pokúsili získať občianstvo Európskej únie.

Prinajmenšom v jednom prípade usvedčení obchodníci s ľuďmi ženu predali za 3 000 libier, píše anglický denník Daily Mail.

Takmer vykrvácala

Sudca Michael Topolski obžalovaných pri odôvodňovaní verdiktu upozornil na to, že trest, ktorý dostanú, bude pomerne vysoký, lebo so ženami vraj "zachádzali ako s predmetmi za účelom zisku".

Prípad vyšiel najavo potom, čo sa jednej zo zadržiavaných žien podarilo utiecť. Kentská polícia jej však údajne nepomohla, a prípad tak začali riešiť až policajti na Slovensku.

V Británii sa o prípad polícia začala intenzívne zaujímať až potom, čo jeden z pakistanských kupcov svoju zakúpenú ženu znásilnil tak brutálne, že takmer vykrvácala k smrti.

Dvadsaťsedemročnú Slovenku odviedli do Anglicka, kde ju predali Pakistancovi. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy