Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obchodovanie s ľuďmi. Počet obetí stúpa
Zdielať na

Obchodovanie s ľuďmi. Počet obetí stúpa

Drogy, zbrane a ľudia. To sú tri druhy najvýnosnejšieho tovaru pri nelegálnom obchodovaní. Novodobým fenoménom je najmä nútená práca. Jej obeťami sa už stalo viac ako 18 miliónov ľudí na celom svete.

Len za posledných 9 mesiacov sa počet obetí vyšplhal na 17. "Ide väčšinou o obete zo sociálnych skupín, ale máme evidované obete so stredoškolským aj vysokoškolským vzdelaním," uviedol Štefan Jakabovič z centra na boj proti obchodovaniu s ľuďmi.

Najčastejšie ide o nútenú prácu

Najčastejšou formou obchodu s ľuďmi je nútená práca. Ženy sú dokonca šasto nútené k prostitúcii. Polícia eviduje 25 prípadov, medzi nimi aj prípad mladého páru z východného Slovenska. "Obchodníci zlákali dvoch mladých ľudí z východného Slovenska do Anglicka s ponukou dobre platenej práce, po príchode do Anglicka muža zamestnali ako pomocnú silu v kuchyni v reštaurácii a žena bola nútená vykonávať prostitúciu," tvrdí Anna Babincová z ÚBOK-u. Ženu okrem toho prinútili k sobášu s istým Pakistancom.

Nevedeli, kde sa nachádzajú...

"Títo mladí ľudia vlastne ani nevedeli kde sú, v ktorom meste sa nachádzajú, takže sa obrátili telefonicky na svojich príbuzných, tí kontaktovali políciu, my sme vlastne prostredníctvom kolegov v Anglicku a prostredníctvom Interpolu vlastne zistili kde sa nachádzajú a boli vlastne vyslobodení z tej situácie vykorisťovania," dodala Babincová.

Ak teda pomýšľate na to, že za prácou vycestujete do zahraničia, overte si dôkladne ponuku. Dôležité je dopredu si naštudovať zmluvu, no hlavne si overte kam a za akých podmienok cestujete.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy