Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
SIS upozorňuje na daňové trestné činy, nemá ale odozvu, tvrdí Daniel Lipšic
Zdielať na

SIS upozorňuje na daňové trestné činy, nemá ale odozvu, tvrdí Daniel Lipšic

BRATISLAVA – Cudzie spravodajské služby sa vlani na Slovensku pokúšali infiltrovať do úradov a bezpečnostných zložiek štátu. Tvrdí to slovenská civilná tajná služba (SIS), ktorá v utorok zverejnila správu o svojej činnosti za minulý rok.

SIS tiež poukázala na nedodržiavanie sprísnených pravidiel ohľadne získavania deaktivovaných strelných zbraní, ktoré v minulosti vo veľkom nakupovali cudzinci na Slovensku.

"V roku 2015 pretrvávala snaha viacerých zahraničných spravodajských služieb o infiltráciu do ústredných orgánov štátnej správy a bezpečnostných zložiek. Zaznamenaný bol nárast zameraný na ovplyvňovanie verejnej mienky," uviedla bez bližších podrobností SIS, podľa ktorej tiež pokračoval zvýšený záujem a aktivity cudzích spravodajských služieb v ekonomickej, vedeckej a vojenskej oblasti, ako aj priemyselné špionáže.

Bez hrozby

Tajná služba informovala, že nezaznamenala bezprostrednú hrozbu teroristických útokov voči Slovensku. Predošlá vláda súčasného premiéra Roberta Fica koncom minulého roka v reakcii na útoky v Paríži presadila balík zákonov na boj proti terorizmu, na ktorého základe napríklad polícia a tajné služby získali nové právomoci.

Podľa SIS po sprísnení slovenského zákona ohľadne získavania deaktivovaných strelných zbraní, ktoré sa dajú prerobiť na funkčné, dochádza k porušovaniu nových pravidiel. Slovenská tajná služba uviedla, že pomohla identifikovať pôvod časti zo zbraní, ktoré zadržali v súvislosti s útokom na parížsku redakciou časopisu Charlie Hebdo. SIS tiež informovala, že v oblasti dodávok takzvaných expanzných zbraní spolupracovala so zahraničnými službami, čo viedlo k zadržaniu rizikových osôb a zbraní mimo Slovenska.

Aktivity Ruska

Slovenská tajná služba v správe, ktorú prerokoval parlament, zmienila aj aktivity Ruska, ktoré podľa nej načiastočné odpútanie pozornosti Západu od konfliktu na Ukrajine a s cieľom posilňovať svoje veľmocenské ambície využilo aj sýrsku kampaň a boj proti islamskému terorizmu.

Podľa SIS u vysoko postavených členov medzinárodného organizovaného zločinu vlani pretrvávala snaha o vytvorenie zázemia aj na Slovensku, a to prostredníctvom zakladania firiem.

Lipšicov názor

K správe sa vyjadril aj poslanec Daniel Lipšic. Podľa neho SIS upozorňuje na daňové trestné činy, nemá ale odozvu.

"Problémom, ktorý konštatuje naša informačná služba, však je, že SIS nemá spätnú väzbu, ako sa s ich informáciami naloží. Informácie môžu mať rôznu vierohodnosť a záleží do akej miery sú využité na trestné konanie. Ukazuje sa totiž, že nie sú využívané na trestné konanie," povedal Lipšic s tým, že SIS nevie, ako boli využité ich informácie, alebo, že neboli využité vôbec. To je podľa neho problém.

Správy SIS i Vojenského spravodajstva ale boli podľa Lipšica skôr všeobecné, rovnako ako to bolo aj po minulé roky. "Od minulých rokov ich odlišuje dôraz na oblasť nelegálnej migrácie a riziká, ktoré sú s tým spojené," uviedol.

Spravodajské služby upozorňujú v správach na prevádzačské cesty a bezpečnostné riziká, ktoré sú spojené s nelegálnou migráciou. "V oblasti kriminality či extrémizmu je to štandardná správa ako po minulé roky, viac všeobecná ako konkrétna. To aj chápem," konštatoval.

Téme sa venoval Peter Petrus:

Zdielať na

Najčítanejšie správy