Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na proteste pred Ficovým bytom boli tisíce ľudí, stretnú sa opäť o týždeň
Zdielať na

Na proteste pred Ficovým bytom boli tisíce ľudí, stretnú sa opäť o týždeň

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozícia v pondelok zvolala protest pred bytovým komplexom Bonaparte v Bratislave, v ktorom má prenajatý byt aj premiér Robert Fico. Igor Matovič žiadal predovšetkým odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Dôvodom je kauza Bašternák. Okrem Matoviča sa protestujúcim prihovorili aj viacerí opoziční poslanci.

Hoci to na začiatku nevyzeralo, ľudia prichádzali v davoch aj desiatky minút po začiatku. Igor Matovič povedal, že rozdali všetkých 5 000 červených kariet.

Vystúpil aj Richard Sulík. "Robert Fico hovorí, že robíme hanbu Slovensku, hanbu robí on," povedal v úvodnom prejave líder SaS Richard Sulík. Vyhlásil, že Slovensko vedie človek, ktorý býva v byte, na ktorý oficiálne nemá a bol postavený cez daňové vratky. "To je hanba pre Slovensko," zdôraznil. Druhou hanbou podľa Sulíka je fakt, že máme ministra vnútra, proti ktorému je vedené oficiálne vyšetrovanie. "Títo dvaja ľudia (Fico a Kaliňák), chcú viesť Slovensko počas predsedníctva v EÚ," upozornil Sulík.

Jozef Mihál rozdával svoje knihy. Iní všetko fotografovali a nakrúcali. Pred zhromaždením sa rozdávala káva zadarmo a pred rečníckym pódiom bola rakva s nápisom: "Zlodejinu Smeru treba pochovať!"

Premiérov status

Igor Matovič čítal facebookvý status premiéra Roberta Fica. "V politike som už zažil hocičo, ale to, čo predvádzajú opoziční politici je absolútny suterén, ktorý nemá obdobu. Je to frustrácia z volieb a snaha o politiku nenávisti. Odmietam, aby ľudia, ktorí preukázateľne porušovali zákon v minulosti, sa dnes hrali na morálne autority. Jediné, čo vedia títo páni ponúknuť, je program nenávisti. Nič iné nedokážu. I. Matovič je notorický klamár. Tvrdil, že mu bol ponúknutý úplatok za rozbitie vlády I. Radičovej - vymyslené. Bez akýchkoľvek dôkazov ma obvinil, že mám na účte v Belize 750 mil. USD - vymyslené. Teraz opäť prichádza s výmyslami. Dokedy mu budeme toto tolerovať? Ako predseda vlády mám zo zákona nárok na štátny byt. Tohto nároku som sa vzdal. Spolu s manželkou sme si pred niekoľkými rokmi na účely reprezentácie prenajali byt. Nájomnú zmluvu som ukázal novinárom. Ak sa však preukáže, že majiteľ tohto bytu je zločinec, okamžite z bytu odídem, ale ja sa nebude sťahovať len preto, že si to želá pán Matovič a ľudia jemu podobní. My rovnako nemáme problém nahnať niekde 5.000 ľudí, ale prečo by som to robil? Aby došlo ku konfliktom a bitkám? Kto toto chce? Chcú to zrejme títo páni. Odmietam politiku nenávisti a mrzí ma, ak sa táto opozičná politika prenáša do ulíc, pretože, ak na konci dňa dôjde k niečomu podobnému ako v Británii, tak za to budú títo nenávistní páni plne zodpovední," píše na svojom facebookovom profile Robert Fico. 

Na proteste sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí. Opoziční organizátori viackrát vyzvali, aby nedošlo k výtržnostiam. Každý jeden ale žiadal odstúpenie ministra vnútra a vysťahovanie premiéra z prenajatého bytu.

Polícia strážila budovu. Pripravené boli aj zásahové jednotky. Chvíľu hrozilo, že pre prichádzajúci dav ľudí uzavrú ulicu.

Vyjadrenie úradu vlády

K demonštrácii sa vyjadril aj úrad vlády. "Pre predsedu vlády je neprijateľné, aby sa opozícia zbavovala zodpovednosti za svoje vlastné politické mítingy organizované na báze nenávisti a s cieľom destabilizovať Slovenskú republiku pred predsedníctvom v Európskej únii a prekryť vážne podozrenia z trestných činov spáchaných niektorými opozičnými lídrami," vyjadril svoj postoj úrad vlády.

Pondelkové protestné zhromaždenie pred bytovým komplexom Bonaparte, kde má byt premiér Robert Fico, sa skončilo s tým, že ľudia sa opäť zídu zas o týždeň. Ako povedal z tribúny na záver mítingu predseda strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič, pred Ficov byt budú prichádzať dovtedy, kým neodvolá ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Priamo na mieste bol Dárius Haraksin:

Najčítanejšie správy