Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Američania museli ťažbu ropy odložiť, aktivisti im zablokovali prístupovú cestu
Zdielať na

Američania museli ťažbu ropy odložiť, aktivisti im zablokovali prístupovú cestu

SMILNO / Ešte minulý týždeň tvrdili, že skúšobný ropný vrt je na spadnutie, no práce napokon zastavili. V Smilne (okres Bardejov) je stále napätá situácia. Aktivisti totiž prístupovú cestu zablokovali autom. Doteraz ho ťažké mechanizmy obchádzali po poli, s príchodom polície a prokurátorky sa situácia zmenila. Ťažiari boli nútení práce pozastaviť.

"Polícia nás vyzvala, aby sme opustili priestor a neohrozvali svoju bezpečnosť. My sme odmietli a poukázali na to, že dochádza k porušeniu zákona," uviedol Viliam Bartuš z lesného ochranárskeho združenia VLK.

Zablokovali cestu

Nespokojní ľudia prístupovú cestu zablokovali autom tvrdiac, že ťažiari majú prejazd po nej súdom zakázaný. Mechanizmy preto auto obchádzali po poli. Teraz je to ale inak.

"Polícia na mieste zabezpečovala verejný poriadok a prijala oznámenia súvisiace s jeho narušením, prípadne iným protiprávnym konaním," uviedla prešovská krajská hovorkyňa Jana Migaľová.

"Prišli zástupcovia prokuratúry a vyššie postavený postavený policajt sa zhodli na právnom názore, že firmy nemajú čo robiť a nemajú právo prechádzať okolitými pozemkami a prikázali im opustiť priestor," vysvetlil Viliam Bartuš z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK.

Ťažiarska spoločnosť

K situácii sa vyjadrila aj ťažiarska spoločnosť. "Spoločnosť Alpine Oil and Gas nemá v tejto chvíli k dispozícií žiadne oficiálne stanovisko Okresnej prokuratúry v Bardejove, nemôže sa teda bližšie vyjadriť," uviedol mediálny zástupca Vladimír Miškovčík.

"Vec je v štádiu šetrenia. Prokuratúra bude vykonávať prokurátorský dozor, v prípade, že došlo k porušeniu zákonov, samozrejme, že bude konať," informoval hovorca prešovskej krajskej prokuratúry Marián Spišák.

Na mieste sú len stroje

Ťažká technika na mieste zostala, no poľskí a maďarskí robotníci na mieste nie sú. Stroje zostali strážiť pracovníci súkromnej bezpečnostnej služby.

"Mali tendenciu tam chodiť autami hore-dole, ale ujasnili sme si to. Bolo nutné znova privolať policajnú hliadku," konštatuje Bartuš.

"Vecou sa zaoberajú naši právni zástupcovia," informoval Miškovčík.

Predĺženie platnosti povolenia

Americký investor má povolenie na práce do konca augusta. Firma ale požiadala ministerstvo životného prostredia o predĺženie platnosti povolenia.

"Ministerstvo vydalo rozhodnutie, na základe ktorého môže spoločnosť na danom území vykonávať geologický prieskum do 1. augusta 2021," píše vo svojom stanovisku rezort životného prostredia.

Vyhratá bitka, nie vojna

Hoci robotníci na mieste nie sú, firma tvrdí, že s prácami neskončili, iba ich dočasne pozastavili.

"Vyhrali sme jednu bitku a teraz čakáme, čo bude ďalej. Vojna určite nie je vyhratá," uzavrel Bartuš.

Američania museli ťažbu ropy odložiť, aktivisti im zablokovali prístupovú cestu, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy