Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Východniarov vystrašila neznáma šelma. Nikto nevie ako zareaguje, varujú odborníci
Zdielať na

Východniarov vystrašila neznáma šelma. Nikto nevie ako zareaguje, varujú odborníci

RASLAVICE / Aké zviera sa pohybovalo po lúke nad Raslavicami na východnom Slovensku, je stále záhadou. Je veľké približne ako puma v tejto chvíli môže byť kdekoľvek.

Divú šelmu videli v Raslaviaciah, kde sa voľne potulovala po lúke asi 200 až 300 metrov od rodinných domov. Jeden svedok ju videl z terasy pri dome, ďalší dvaja z okna rodinného domu.

Nikto nevie, čo je to za zviera

Štvornohé veľké zviera pozorovali chvíľu aj ďalekohľadom. Sfarbenie ako tiger podľa nich nemalo. Jeho veľkosť podľa svedkov zodpovedá dospelej šelme. Držali sa preto v bezpečnej vzdialenosti. Čo za zviera vlastne videli, doteraz nevedia. "Absolútne netuším," hovorí svedok Gabriel.

Vzhľadom na kvalitu amatérskeho video zviera nevedia identifikovať ani odborníci. Upozorňujú ale, že môže byť nebezpečné a navyše kdekoľvek. "Nevieme o čo ide, teda, ak je zviera držané človekom či je skrotené alebo ako reaguje," uviedla Marta Hrešová zo Štátnej ochrany prírody v Prešove.

"Rys a mačka nie sú ľuďom nebezpečné, pretože vedia ako sa k ľuďom správať a sú plaché. Tieto šelmy od chovateľov plaché nie sú a môžu reagovať na ľudí, ktorých nepoznajú, veľmi nebezpečne," uviedol zoológ z Lesoochranárského združenia Vlk Juraj Lukáč.

"Pokiaľ to šelma, to správanie sa nedá určiť ak je zahnané do kúta, môže zaútočiť,"
uviedla Hrešová.  

Dovezené treba nahlásiť

Akékoľvek zviera dovezené z cudziny by mal jeho chovateľ ohlásiť okresnému úradu. V Bardejove o žiadnej šelme nevedia. Spomedzi zvierat dovezených zo zahraničia, evidujú iba jedno.

"Evidujeme jedno dovezené zo zahraničia a to je korytnačka," uviedla vedúca Odboru životného prostredia na okresnom úrade Bardejov Mária Hankovská. 

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Najčítanejšie správy