Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Lovec šarlatánov vs. šéf homeopatov: pozrite si duel v priamom prenose
Zdielať na

Lovec šarlatánov vs. šéf homeopatov: pozrite si duel v priamom prenose

BRATISLAVA / Ani politika, ani futbal ani hokej. Slovákov v posledných týždňoch rozdeľuje homeopatia. Niekto ju vynáša do nebies ako zázrak liečby, iný ju zatracuje ako šarlatánstvo. O jej účinkoch sa medzi sebou sporia aj samotní lekári. Dvaja z nich, lovec šarlatánov Tomáš Ondriga a šéf komory homeopatov Vladimír Petroci obhajovali svoju pravdu v priamom prenose v televízii JOJ.

Podľa predsedu Slovenskej komory homeopatov Vladimíra Petrociho, je homeopatia účinná forma liečby. "Je finančne nenáročná, veľmi lacná, veľmi efektívna a má veľkú popularitu," hovorí Petroci.

Podľa neho je druhá najpoužívanejšia na svete a má obrovský potenciál. Mnohé krajiny začlenili homeopatiu do svojho zdravotníckeho systému. "Mnohé krajiny preplácajú homeopatiká, homeopatickú liečbu," hovorí Petroci. "Nemá nežiadúce účinky, je veľmi čistá."

Je to šarlatánstvo

Odporca homeopatie Tomáš Ondriga z portálu lovcisarlatanov.sk má na alternatívnu medicínu iný názor. "Podľa mňa je to šarlatánstvo, pretože tie homeopatiká obsahujú len cukor alebo vodu a teda neobsahujú žiadnu molekulu účinnej látky. Alebo obsahujú účinnú látku v takom množstve, ktoré nemôže ovplyvniť zdravie človeka," vysvetľuje Ondriga.

Homeopatia podľa neho z princípu nemôže fungovať, základy homeopatie podľa neho odporujú chémii, biológii či fyzike. "Ak by niekto chcel dokázať, že homeopatia funguje, zároveň by musel vyvrátiť všetky základy v týchto oboroch. Okrem chémie, biológii či fyziky ide aj o patológiu, patofyziológia a farmakológiu," vyhlásil Ondriga.

Niekde samozrejmosť

Na Slovensku homeopatia ako štúdijný odbor na medicíne  neexistuje. "V zahraničí, v niektorých krajinách, je to samozrejmosť," tvrdí predseda Slovenskej komory homeopatov Petroci. V Brazílii sa rpodľa neho obí atestácia z homeopatie, po trojročnom odbornom štúdiu. 

"V súčasnosti existuje v Brazílii približne dvadsať tisíc homeopatov ako lekárov," dodáva Petroci.

Podľa odporcu homeopatie Tomáša Ondrigu ide hlavne o peniaze. "Lekári na Slovensku nezarábajú príliš veľa, takže si môžu privyrobiť," uviedol Ondriga. Hodina u homeopata môže stáť od 50 do 100 eur.

Na Slovensku sa môže stať homeopatom aj ten, kto nemá medicínske vzdelanie. "Je to odlišná vec od medicíny," hovorí Petroci. Podľa neho ak by to robili len lekári, bolo by málo odborníkov. "Nie je možné vykonávať aj konvečnú aj alternatívnu medicínu súčasne," dodáva Petroci.

Informované rozhodnutie

"Hlavne informujeme ľudí," hovorí Ondriga. "Napísali sme na našich stránkach niekoľko článkov o homeopatii, pretože podľa mňa najväčším problémom je, že ľudia nevedia, čo je to homeopatia. Veľa ľudí si myslí, že je to liečba bylinkami, ale to nie je, pretože tam žiadne bylinky nemáte."

Podľa Ondirgu homeopati využívajú aj absurdity. "Používajú röntgenové žiarenie. Ožiarite homeopatikum röntgenom a používate ho na liečbu poškodení röntgenovým žiarením," vysvetľuje. 

"Chceme, aby ľudia dostali objektívne informácie. Hovorí sa, že človek by mal mať možnosť si vybrať či homeopatia alebo iná medicína, ale základom slobodného rozhodnutia, je informované rozhodnutie," dodáva Ondriga.

Pozrite si prvú časť rozhovoru o homeopatii:

Najväčšie riziko

Podľa Ondrigu je najväčším rizikom, že kým sa ľudia liečia u homeopata, zmeškajú čas, keď sa mohli liečiť medicínou.

Homeopatiu definoval Samuel Hahnemann pred 220 rokmi. Neskôr zistil, že ak otriasa roztokom, účinok sa zachová a stratí sa jeho nežiadúci účinok.

"Doteraz to nevie nikto vysvetliť," hovorí Petroci. "Je asi dvetisíc základných štúdií, ktoré hovoria o vedeckých štúdiách vody. Musíme priznať, že nevieme. Máme dojem, že ide o niečo ako koppernikovskú revolúciu v poznaní. Chemicky tam nie je možné niečo dokázať. Je to akoby sme hľadali pod lampou, lebo je tam svetlo, ale je to za hranicou svetla," vysvetľuje Petroci.

"Existujú rôzne štúdie. Niektorí vedci zistili, že pamäť vody, na základe ktorej to má fungovať, má niekoľko pikosekúnd. V tomto čase nedokážete ani žmurknúť, takže je to nezmysel," spochybňuje homeopatické postupy Ondriga.

"Poznáme tento argument. Chemicky jednoducho nedôjde ku dokázaniu účinku tejto vody. To je niečo iné, to nie je chemický účinok," obhajuje homeopatiu predseda ich komory.

Spochybnené štúdie

Zástancovia aj odporcovia si navzájom spochybňujú vedecké štúdie. "Existuje výskum in vitro, teda v skúmavke, nie na ľuďoch, pri ktorých by sme mohli hovoriť o placebo efekte. Je tam výrazný efekt homeopatických liekov na bunkové kultúry alebo na jačmeň, ktorý klíči. Máme veľa vedeckých štúdií, ktoré objektívne potvrdzujú účinok týchto vysoko zriedených látok," tvrdí Petroci.  

"Štúdie sú nekvalitné a robené väčšinou homeopatmi, alebo ľuďmi zainteresovanými v homeopatii. Ak by toto homeopati dokázali v pokuse, ktorý by nebol robený homeopatmi, ale nezainteresovanými ľuďmi, tak by dostali Nobelovu cenu a zachránili by milióny životov," odporuje mu Ondriga.

Predseda Slovenskej komory homeopatov si myslí, že je čas na Nobelovu cenu. "Je to veľký pokrok a väčšina tých štúdií nie je robená homeopatmi," vyhlásil.

Celý spor o homeopatikách sa spustil po kampani, ktorú verejne podporili viaceré známe osobnosti. Pozrite si druhú časť rozhovoru o homeopatikách:

Najčítanejšie správy