Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rodičia zrazeného chlapca z Cífera darovali jeho orgány
Zdielať na

Rodičia zrazeného chlapca z Cífera darovali jeho orgány

BRATISLAVA / Pred pár dňami zrazil 7-ročného chlapca šofér v Cíferi. Dieťa previezli do nemocnice, kde nakoniec zraneniam podľahlo. Rodičia sa rozhodli jeho orgány darovať.

"Chlapec daroval 4 orgány. Srdce, pečeň a dve obličky," hovorí prezidentka Slovenskej transplantologickej spoločnosti Zuzana Žilinská. "Väčšinou je to tak, že ľudia chcú, aby ich blízky pokračoval v niekom," vysvetľuje Daniel Kuba zo Slovenského centra orgánových transplantácií.

Stovky čakajúcich

Tak to chcela aj rodina chlapca, ktorá sama požiadala, aby boli jeho orgány darované. "Sme im veľmi vďační. Nie je to bežné, že sa takto rozhodnú a sami prídu, sme im veľmi vďační," povedal Kuba.

Minulý rok sa transplantovalo 245 orgánov. Z toho 184 obličiek, 27 ľudí dostalo nové srdce a 34 ľudí sa dočkalo pečene. Napriek tomu v rade na životne dôležitý orgán čakajú stovky ďalších a mnohí sa nedočkajú.

Nie každý darca je ale vhodný. "Na čakacích listinách je viac ako 400 pacientov," povedala Žilinská.

Sedem životov

Či sa podarí pozostalým vysvetliť potrebu darcovstva, o tom rozhoduje Martin Chrastina. On je človek, ktorý vyhľadáva potenciálnych darcov, komunikuje s rodinami. "Snažíme sa byť nápomocní, snažíme sa ľudsky vysvetliť, o čo ide, čo sa plánuje urobiť," uviedol Chrastina.

"Ja by som určite darovala," hovorí Martina, pacientka s transplantovaným srdcom. Jej vlastné začalo zlyhávať v tehotenstve. Preto sa zapája do osvety "sedem životov". Darca jej dal šancu žiť.

"Bude to desať rokov a je to perfektné," hovorí Martina.

Pozrite si reportáž redaktorky Márie Ölvedyovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy