Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Projekt Hľadanie krásy. Vytvor svoj GIF, uvidia ho v celej Európe
Zdielať na

Projekt Hľadanie krásy. Vytvor svoj GIF, uvidia ho v celej Európe

BRATISLAVA / Salaše, folklór, Vysoké Tatry - takto poznajú Slovensko turisti zo zahraničia, keď si otvoria cestovateľský bedeker. Krásnych vecí je u nás oveľa viac, treba ich len objaviť a ukázať. Teraz má tú šancu každý, kto rád fotí a nakrúca na svoj smartfón. Pri príležitosti nášho historicky prvého predsedníctva v Rade Európskej únie je to jedinečná šanca odprezentovať našu krajinu tak, ako ju vidia Slováci.

Stačí sa pozrieť okolo a nájsť niečo zaujímavé. Potom stačí už len smartfón, ktorý vám pomôže vytvoriť takzvaný GIF. Teda sériu obrázkov opakujúcich sa v slučke, vďaka čomu vynikne krátka animácia. Generátor "gifiek" sa dá ľahko nájsť na webe.

To najlepšie zo Slovenska

"Dnes to už zvládne každý," hovorí kurátorka projektu Mária Rišková. "Ako predsednícka krajina máme ambíciu ukázať to najlepšie, čo doma máme," uviedol Róbert Zoľák zo sekretariátu predsedníctva Slovenskej republiky v Rade EÚ.

Organizátori chcú odprezentovať umelcov, ale nemusia to byť len oni. Svoj GIF má napríklad aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. "Zobrazuje jeho zahraničné cesty a jeho prácu," dodal Zoľák. 

Ukážka z multimediálneho projektu Hľadanie krásy:

SITA

GIF zažíva boom

Reportér TV JOJ Juraj Hajdin sa do projektu zapojil tiež, vyrobil GIF s vláčikom, ktorý sa dá sledovať celé hodiny. "Mám rád retro veci, preto som si vybral vláčik na kľúčik, ktorý má 40 rokov," hovorí Hajdin.

Animácia nazývaná GIF zažíva momentálne boom na sociálnych sieťach. Z jednoduchej zábavky by neskôr mala vzniknúť putovná multimediálna výstava, ktorú uvidia v Bruseli či Amsterdame.

"Stránka bude funkčná počas celého nášho predsedníctva," uviedol Róbert Zoľák zo sekretariátu predsedníctva Slovenskej republiky v Rade EÚ.

Projekt Hľadanie krásy (Searching for Beauty) pripravili mladé a oceňované výtvarníčky Michaela Čopíková a Veronika Obertová tvoriace pod značkou Ové Pictures, spolu s kurátorkou a riaditeľkou Slovenského centra dizajnu (SCD) Máriou Riškovou na výzvu ministerstiev zahraničných vecí a kultúry. Príprava trvala rok.

Pozrite si reportáž Klaudie Suchomel Guzovej:

Zdielať na

Najčítanejšie správy