Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fico: Európu nebudeme zaťažovať domácimi politickými turbulenciami
Zdielať na

Fico: Európu nebudeme zaťažovať domácimi politickými turbulenciami

BRUSEL / Slovensko ako predsednícka krajina Európskej únie nemieni otravovať európsky priestor domácimi politickými turbulenciami, ubezpečil počas rokovania vlády v Bruseli slovenský premiér Robert Fico.

Slovensko, ktoré sa predsedníckej úlohy po Holandsku ujme od júla, podľa Fica mieni na predsedníctvo vynaložiť všetku energiu.

Prvý výjazd po operácii

Rokovanie vlády v Bruseli bolo Ficovým prvým výjazdom mimo krajiny po operácii v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb. Premiér sa pri bilaterálnych schôdzkach stretol aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a šéfom komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Slovensko svoje predsednícke priority formálne potvrdí až 30. júna. Robert Fico v Bruseli netajil, že dôvodom je predovšetkým čakanie na výsledok britského referenda o zotrvaní v Únii, ktoré bude 23. júna a summit EÚ, ktorý bude o niekoľko dní neskôr.

"Ako sa hovorí na Slovensku: človek mieni, pán Boh mení. Sme pripravení byť veľmi pružní, pokiaľ ide o program nášho predsedníctva," podotkol Fico.

Rovnako ako ďalší slovenskí predstavitelia potom zopakoval už teraz štyri stanovené okruhy, ktorými chce naša krajina na čele EÚ venovať pozornosť. Ide o snahu podporiť hospodárske posilňovanie EÚ, rozvoj spoločného trhu, predovšetkým digitálneho, udržateľná migračná a azylová politika a spolupráca s ďalšími krajinami, kde musí byť EÚ podľa Fica aktívnejšia.

Brexit nekomentuje

"Myslím, že sme na tieto témy pripravení," povedal Fico, ktorý si myslí, že agende slovenského predsedníctva bude dominovať práve dôsledok britského referenda. Odmietol ale dopredu hovoriť o tom, čo by sa dialo v prípade britského rozhodnutia z Únie odísť.

"Bolo by strategicky nesprávne, keby sme dopredu hovorili o brexite. Pretože všetci máme záujem, aby Británia v EÚ zostala," povedal.

Je vraj optimista a preto si myslí, že Briti sa nakoniec rozhodnú z Únie neodchádzať. Slovensko tak má podľa Fica skôr záujem na tom, ako naplniť dohodu, ktorú lídri EÚ vo februári dohodli s britským premiérom Davidom Cameronom.

Proeurópsky líder

Šéf komisie Jean-Claude Juncker podľa svojich slov Fica požiadal, aby bol v budúcom polroku "veľmi proeurópskym lídrom". Obaja sa podľa šéfa komisie poznajú veľmi dlho. "Viem, ako s ním rokovať. A on, bohužiaľ vie, ako rokovať so mnou," poznamenal predseda únijnej exekutívy s úsmevom.

Fico v Bruseli prehlásil, že po posledných voľbách v jeho krajine bolo blížiace sa predsedníctvo jedným z aspektov pri zostavovaní nového kabinetu. "Chceli sme stabilnú vládu, zostavenú zo štandardných politických subjektov, ktorá zaručí, že predsedníctvo zvládneme," dodal Fico.

Na rokovaní vlády v Bruseli bol reportér Richard Juriš:

Najčítanejšie správy