Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko chce meniť Európu. Plánuje zaviesť udržateľnú migračnú politiku
Zdielať na

Slovensko chce meniť Európu. Plánuje zaviesť udržateľnú migračnú politiku

BRATISLAVA / Ambíciou Slovenska počas nadchádzajúceho predsedníctva v Európskej únii bude podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka nasmerovať európsku dvadsaťosmičku k udržateľnej migračnej a azylovej politike. Bratislava tiež chce presadzovať prehlbovanie ekonomickej spolupráce a rozvoj energetickej únie.

Program predsedníctva slovenská vláda definitívne schváli až po júnovom referende o zotrvaní Veľkej Británie v Európskej únii. 

"Očakávame, že počas nášho predsedníctva začne fungovať európska pohraničná a pobrežná stráž, ktorá zlepší schopnosť Európskej únie riadiť vonkajšie hranice a zaisťovať návraty nelegálnych migrantov," povedal Lajčák pred poslancami o prioritách slovenského predsedníctva.

Migračná politika by podľa Lajčáka mala byť založená na ochrane vonkajších hraníc, znovuobnovení schengenského priestoru voľného pohybu osôb a na spolupráci s tretími krajinami.

Vysoko kvalifikovaní migranti

Slovensko sa v migračnej kríze postavilo proti prerozdeleniu utečencov v Únii na základe povinných kvót a toto rozhodnutie väčšiny členských štátov Únie vlani napadlo na súde. Krajiny by podľa šéfa diplomacie ale uvítali atraktívnejšie podmienky pobytu pre vysoko kvalifikovaných migrantov na území Únie.

Slovensko bude udávať smer EÚ:

Okrem migrácie sa ďalšie zo štyroch hlavných tém slovenského predsedníctva v Európskej únii týkajú užšej spolupráce v ekonomickej oblasti, rozvoja energetickej únie a podpory susedskej politiky Únie.

"Prioritnou témou nášho predsedníctva bude hospodársky silná Únia. Budeme presadzovať prehlbovanie hospodárskej a menovej únie. Vo finančnej oblasti je jednou z kľúčových tém podpora malých a stredných podnikov ako hlavných tvorcov pracovných miest," povedal Lajčák, podľa ktorého chce Bratislava tiež dosiahnuť pokrok v integrácii kapitálových trhov.

Rozvoj energetickej únie

Slovensko plánuje presadzovať rozvoj energetickej únie a jednotného digitálneho trhu. "Ako nám avizovala Európska komisia, slovenské predsedníctvo bude pre energetickú úniu kľúčovým semestrom, v ktorom budú predstavené hlavné návrhy. Našim cieľom zostáva bezpečná a čistá energia za ceny dostupnej pre spotrebiteľov," uviedol slovenský minister zahraničných vecí.

Slovensko prevezme svoje historicky prvé predsedníctvo v Európskej únii na začiatku júla, teda krátko po britskom referende o zotrvaní v Únii. "V prípade hlasovania za zotrvanie v Únii nás čaká implementácia dohody medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom. Negatívny výsledok by bol výzvou pre celú integráciu, pretože zatiaľ neexistuje precedens vystúpenia krajiny z Európskej únie," povedal Lajčák. Práve pre britské referendum Slovensko schváli svoj program predsedníctva v Európskej únii až na konci júna.

Slovensko chce meniť Európu, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy