Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Proces utýranej Lucky má nová sudkyňa, rozsudok by mal byť v septembri
Zdielať na

Proces utýranej Lucky má nová sudkyňa, rozsudok by mal byť v septembri

BRATISLAVA / Prípad obžalovanej sociálnej úradníčky, ktorá mala mať na starosti ochranu utýranej Lucky, sa neskončí skôr ako po lete. Už rozbehnuté súdne konanie nebude viesť sudca, ktorý prípad začal, ale nová sudkyňa bez praxe. Bola medzi sudcami, ktorých koncom roka vymenoval prezident Kiska.

Lucka Luknárová doplatila na fatálne zlyhanie systému ochrany detí. "Uvedené zistenia Úradu práce nie sú v spisovom materiáli podložené listinnými dôkazmi, z ktorých by bolo jednoznačne zrejmé, že pomery v rodine boli zistené," bolo napísané v trestnom oznámení Úradu práce sociálnych vecí a rodiny zo septembra 2012.

Obžaloba znie: Trestný čin marenia úlohy verejným činiteľom s obzvlášť závažným následkom. Maximálny trest je v tomto prípade päť rokov. "Sme presvedčení o vine obžalovanej z daného trestného činu," uviedol prokurátor bratislavskej prokuratúry Boris Brenčič.

Nová sudkyňa

Súdny proces bol už začiatkom roka takmer ukončený a očakávali výsluch už len jedného svedka a mal nasledovať rozsudok. Celú agendu ale dostala nová mladá sudkyňa. Sudkyňou je pol roka a po príchode na súd jej ako nováčikovi pridelili aj tento zložitý už rozbehnutý súdny proces.

"Procesné strany, najmä obžalovaná, súhlasila s danou skutočnosťou, preto sa v hlavnom pojednávaní bude pokračovať," uviedol hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak.

Prečo ale mladá sudkyňa bez praxe dostala už rozrobený prípad, ktorý nie je jednopduchý ani pre ostrieľaného profesionála? Stalo sa to len pre zmenu v rozvrhu práce sudcu, ktorý ho súdil. "Dodatkom k rozvrhu práce Okresného súdu Bratislava II. bola táto trestná vec pridelená novému yákonnému sudcovi," dodal Adamčiak.

Viacero dôvodov

Hovorca súdu presný dôvod neuviedol, no zo zákona k zmene sudcu dôjde z viacerých dôvodov. Sú nimi dlhodobá práceneschopnosť sudcu, zmeny v obsadení súd sudcami, pre pracovnú zaťaženosť sudcov alebo pre vylúčnie sudcu.

Pre zmenu sudcu celý proces momentálne stojí. Nová sudkyňa musí rozsiahly spis študovať od začiatku. Podľa odborníčky a sudkyne zo združenia Sudcovia za otvorenú justíciu, takto by sa to robiť určite nemalo a svoj prípad by si mal dokončiť sudca, ktorý ho rozbehol.

"Mali by sa prideľovať len také veci, o ktorých sa ešte nezačalo rozhodovať. Pre zabránenie prieťahov v konaním nekompetentnému rozhodovaniu, neefektivite súdneho konania," myslí si prezidentka združenia Sudcovia za otvorenú justíciu Katarína Javorčíková.

Podľa zistení reportéra Rasťa Striška nová sudkyňa spis študuje veľmi podrobne, rozsudok by mal padnúť v septembri.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy