Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenskí farmári varujú: pre lacné mlieko môže prísť o prácu až 10 tisíc ľudí
Zdielať na

Slovenskí farmári varujú: pre lacné mlieko môže prísť o prácu až 10 tisíc ľudí

BRATISLAVA / Slovenskí farmári bijú na poplach. Dlhoročné pokles cien mlieka vedie k likvidácii stád hovädzieho dobytka. O prácu by vraj mohlo prísť až 10 tisíc ľudí. Východisko vidia v nevyhnutnej dotácii od štátu v sume 43 miliónov eur. Slovenskí farmári vraj nemôžu byť konkurencieschopní pokiaľ nebudú vo všetkých krajinách Európskej Únii produkovať mlieko za rovnakých podmienok.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora prijala na štvrtkovom zasadnutí predstavenstva uznesenie o zriadení krízového štábu na riešenie krízy v mlieku a celom mliečnom sektore.

Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda SPPK Milan Semančík. "Situácia v mlieku je veľmi kritická a čo je ešte horšie, ona sa naďalej zhoršuje," upozornil šéf potravinárov. Prvé zasadnutie krízového štábu je naplánované na 25. mája.

"Za predpokladu, že sa nevyšle jasný a rýchly signál na záchranu tohto odvetvia, tak na základe rýchleho prieskumu, ktorý robil Zväz prvovýrobcov mlieka na Slovensku, jedna tretina chovateľov uvažuje o zrušení chovu dojníc, čo by znamenalo zrušenie 3 300 pracovných miest na vidieku. Znova by sa tu dospelo k tomu, že vidiek by sa naďalej vyľudňoval," vysvetlil Semančík.

Milióny eur

V prvovýrobe mlieka je zamestnaných asi šesť tisíc zamestnancov, v spracovateľskom priemysle robí približne tri tisíc ľudí a s produkciou a spracovaním mlieka je spojených ďalších tisíc pracovných miest. "O prácu tak celkovo môže prísť až 10 000 ľudí," upozornil Semančík. Medzi ďalšie negatívne dôsledky by patrili pokles schopnosti udržiavať a zveľaďovať vzhľad vidieckej krajiny a nižšia úrodnosť pôdy.

"Výroba mlieka je dlhodobo v strate a dlhodobo robiť niečo so stratou sa jednoducho nedá,"
konštatoval Semančík. Komora žiada okamžité finančné opatrenie cez kompenzáciu strát prvovýrobcov pre výrazný pokles nákupných cien vo výške podpory päť centov na kilogram mlieka, čo by celkovo znamenalo 43 miliónov eur od štátu.

Potravinári ďalej žiadajú stiahnutie prebytkov mlieka z trhu prostredníctvom Štátnych hmotných rezerv vo výške približne 600 ton a humanitárnej pomoci v objeme 1 700 ton predovšetkým do Ukrajiny.

Pomoc obchodov

Dlhodobým a systémovým riešením by bolo podľa Semančíka, aby obchodné reťazce pomohli s odbytom cez zvýšenie podielu predávaného slovenského mlieka a mliečnych výrobkov. "My sme dostali prísľub, ja chcem veriť, že sa tak aj stane," dodal.

Komora tiež apeluje na vytvorenie štátneho odbytového kanála, prostredníctvom ktorého by ministerstvá a im podriadené inštitúcie prednostne nakupovali domáce potraviny. "Nezabúdame ani na spotrebiteľa a tá požiadavka smeruje k tomu, aby sa zriadil odbytový fond a aby sme vychovávali spotrebiteľa," konštatoval riaditeľ komory.

"Dôsledky, za predpokladu, že pomoc nepríde rýchlo, by boli doslova fatálne. Naši chovatelia očakávajú od nás riešenia," uviedol. Štát by tak podľa komory mohol prísť o celkovú sumu 32 mil. eur ročne, pričom z toho 19,4 mil. eur na príjme od zamestnávateľov a 12,7 mil. eur by boli náklady zo strany štátu na zabezpečenie nezamestnaných chovateľov dojníc.

Ceny mlieka

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka na Slovensku bola za marec tohto roku na úrovni 25,9 centov za kilogram, pričom od februára roku 2014 táto cena klesla o 10 centov. Avšak niektorí prvovýrobcovia na trhu predávajú mlieko od svojich dojníc aj za 16, 17 alebo 18 centov za kilogram. "Nožnice medzi výrobnými nákladmi a realizačnou cenou sa naďalej otvárajú, čiže ten prepad sa zväčšuje a strata je z roka na rok väčšia a väčšia," povedal riaditeľ SPPK.

Na mesiac máj a jún SPPK očakáva ďalší pokles cien o približne dva centy. Náklady na výrobu mlieka sú 40 centov na kilogram. "Mlieko za 29 centov. Je to dehonestácia pracovníkov v tomto sektore. Klesli sme pod krízu z roku 2009, keď najlacnejšie mlieko stálo 32 centov," uviedol predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Alexander Pastorek.

Príčinami kritickej situácie v mliečnom sektore sú podľa Semančíka minuloročné zrušenie mliečnych kvót, pokračovanie ruského embarga na vybrané potraviny a znížený dopyt Číny po sušenom kravskom mlieku.

Najčítanejšie správy