Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Policajti merali tam, kde ľudia odporúčili. Šoféri platili vysoké pokuty
Zdielať na

Policajti merali tam, kde ľudia odporúčili. Šoféri platili vysoké pokuty

BRATISLAVA / Policajti z celého Slovenska sa zapojili do Rýchlostného maratónu. Polícia ponúkla jedinečnú príležitosť verejnosti navrhnúť úseky, na ktorých by mali ochrancovia zákona merať rýchlosť.

Niektorí vodiči mali pocit, že ich polícia zbytočne šikanuje a zastavuje na miestach, kde netreba. Od 18. marca mali Slováci možnosť nahlásiť miesta, kde podľa nich má polícia kontrolovať.

Polícia v priebehu necelého mesiaca dostala stovky tipov, kde podľa Slovákov najčastejšie vodiči nerešpektujú predpisy. Najviac podnetov dostali z Bratislavského kraja, najmenej z Košického kraja.

Sedemstopäťdesiat podnetov

"Dali sme tento priestor, možnosť, ako nám to oznámiť. Do štvrtka sme dostali 750 podnetov. My sme sa snažili každému vyhovieť, tieto miesta obsadiť," informuje riaditeľ odboru dopravnej polície Ján Ignaták.

Napriek tomu, že boli policajti vďaka reflexnému oblečeniu viditeľní z diaľky, našli sa vodiči, ktorí nerešpektovali zákon, a tak sa dostali do rúk polície. Nie všetkých policajti odstavili pre prekročenú rýchlosť. Medzi prvými na Ružinovskej ulici bol vodič BMW.

"Prechádzala som cez prechod a pán namiesto toho, aby spomalil a pustil ma, tak ešte pridal a premyšičkoval sa ďalej," povedala ohrozená matka.

Výhovorky

Vodič dostal 100-eurovú pokutu. Nebol jediný. V priebehu pár minút k nemu  pribudli ďalší. Väčšinou to bolo za prekročenú rýchlosť. "Vodiči sa najčastejšie vyhovárajú na to, že meškajú do práce, meškajú s dieťaťom do škôlky alebo do školy, ponáhľajú sa na toaletu, ale mali sme mnoho aj takých výhovoriek, že ich vykradli alebo si nevšimli, že prekročili rýchlosť," opisuje hovorkyňa policajného zboru Denisa Baloghová.

Polícia určite bude naďalej podobne kontrolovať rizikové úseky. Prioritou je bezpečnosť.

Reportáž o maratóne spracoval redaktor Juraj Hajdin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy