Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Z rozhlasu v Lamači znela gardistická pieseň Rež a rúbaj do krve
Zdielať na

Z rozhlasu v Lamači znela gardistická pieseň Rež a rúbaj do krve

BRATISLAVA / V bratislavskej mestskej časti Lamač zahrali v obecnom rozhlase pieseň, ktorou na seba upútali pozornosť celej krajiny. V obci vyhrávala skladba Rež a rúbaj do krve, ktorá bola obľúbenou piesňou Hlinkových gárd. Navyše odznela, údajne len náhodou, práve v deň výročia popravy prezidenta vojnového štátu Jozefa Tisa, ktorého odsúdili na smrť pre vojnové zločiny.

Mal to byť darček pre jubilenta. No z rozhlasu v bratislavskej mestskej časti Lamač nezazneli klasické narodeninové obľúbené tóny, ale gardistická pieseň. Na ňu počas vojnového Slovenského štátu pochodovala Hlinkova garda.

"To je jedna z pesničiek Hlinkovej gardy. Už len jej samotný názov o niečom svedčí," hovorí historička Katarína Zavacká.

Na želanie

Podľa starostu Lamača, skladbu zahrali pre tamojšieho čerstvého päťdesiatnika a bola na želanie. "Naša pracovníčka odporúčala, aby mu zahrali inú pesničku. Prišiel pán poslanec, že nevidí problém, aby mu zahrali aj túto, ktorú pôvodne chcel," hovorí starosta Lamača Peter Šramko.

Namiesto "Když si báječnou ženskou vezme báječný chlap" zaznelo "Rež a rúbej do krve." 

"Možno dobre, že boli veľmi zlé technické pomery, takmer nič nebolo rozumieť," dodáva starosta. "Celé sme to vysvetlili. Dúfam, že to nebude mať nejaké ďalšie politické dohry," dodáva Šramko. 

V deň popravy Tisa

Počas vojny obľúbená skladba najradikálnejších gardistov zaznela presne v deň výročia popravy Jozefa Tisa.

"Radi by teraz všetci videli neadekvátny atak, nejakú reakciu, ktorá by vlastne dokázala vyvolať nespokojnosť obyvateľstva. Takže považujem za veľmi dôležité, aby polícia aj všetci, ktorí môžu v tejto veci konať, postupovali veľmi uvážlivo," uviedol odborník na extrémizmus Radovan Bránik.

"Zrejme si poslanec neuvedomil, že je to gardistická pesnička a že je deň výročia popravy prvého prezidenta," dodal starosta.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy