Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kotleba žiada parlament o minútu ticha za Tisa. Historici s ním nesúhlasia
Zdielať na

Kotleba žiada parlament o minútu ticha za Tisa. Historici s ním nesúhlasia

BRATISLAVA / Poslanec Marián Kotleba listom vo štvrtok požiadal predsedu parlamentu, aby v pondelok do programu ustanovujúcej schôdze zaradil minútu ticha za obete justičných vrážd a omylov. Žiadal to v súvislosti s výročím popravy prezidenta takzvaného Slovenského štátu Jozefa Tisa.

Pred priamou výzvou novinárov, aby vyjadril svoj postoj k Slovenskému štátu a Jozefovi Tisovi, nedávno poslanec Marian Kotleba hľadal únik a vo svojich slovách sa zrejme zamotal. "Oslovte mnohých historikov, či vám povedia. Ja nie som historik," povedal poslanec Kotleba.

Rôzne názory

"Sú historici, ktorí Tisa považujú za legitímneho predstaviteľa," hovorí historik Ústavu pamäti národa Patrik Dubovský. A na druhej strane historici, ktorí jeho a Slovenský štát, vnímajú výrazne negatívne. V tomto poslancovi Kotlebovi dávajú za pravdu. Názory sa podľa nich rôznia niekedy dosť výrazne. Vedecký výskum však má prísne postupy.

"Je to prejav slobodného prostredia, na druhej strane nevykryštalizovanosť takého vedeckého stavu," hovorí Dubovský. "Ja pracujem na základe faktov, na základe písomných materiálov, na základe archívnych výskumov," hovorí historička Katarína Závacká.

Fakty v neprospech

"Dnes už môžeme objektívne hodnotiť na základe záznamov, filmových záberov," vymenováva historik Ivan Kamenec. A tieto fakty podľa nich nevyvrátiteľné o skutkoch, ktoré sa stali. "Ak ja nájdem, že Tiso zachránil päť ľudí, tak to napíšem," hovorí Závacká.

Zatiaľ prevažujú fakty v jeho neprospech. "Či to bol holokaust, vojna proti Poľsku, zatváranie politických oponentov, vojna proti ZSSR, tábory nútených prác, rasová politika a zákony," vymenováva Dubovský.

Reportáž spracoval redaktor Anton Adamčík:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy