Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V kauze maséra Kostku padlo rozhodnutie, poisťovňa pochybila
Zdielať na

V kauze maséra Kostku padlo rozhodnutie, poisťovňa pochybila

BRATISLAVA / V kauze úspešného podnikateľa Pavla Kostku v stredu padlo prvé obvinenie. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zverejnil výsledky kontroly vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorá má s podnikateľom uzavretú zmluvu na viac ako tri milióny eur, poisťovňa pochybila.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ukončil kontrolu so záverom, že Všeobecná zdravotná poisťovňa pochybila a to mnohonásobne.

Výkony v rozpore so zákonom

Poisťovna prepláca podnikateľovi výkony, ktoré sú v rozpore s výkonmi hradenými z verejného zdravotného poistenia.

"Sú to napríklad lávové kamene alebo schematická akupunktúra. A práve tento výkon bol zazmluvnený iba u toho jediného poskytovateľa zdravotnej staroslivosti," ozrejmila hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Soňa Valašíková.

Podnikateľa takto zvýhodnili. Doteraz ale nevysvetlili, že prečo.

"Všeobecná zdravotná poisťovňa v období rokov 2011 až prvý polrok 2015 nevykonala žiadnu kontrolu zameranú na účelnosť, efektívnosť a hospodárnosť," uviedla Valašíková.

Navyšovanie ceny

Cenu za výkon časom ešte navyšovali. "Všeobecná zdravotná poisťovňa navýšila zmluvnú cenu za výkon na CDT00, ale toto navýšenie kontrolnej skupine Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nezdôvodnila," dodala hovorkyňa.

Masáže, rehabilitácie či iné liečebné procedúry podnikateľovi preplácala bez toho, že by to pacientovi na základe diagnózy odporučil lekár.

"Všeobecná zdravotná poisťovňa uhrádzala výkon CDT00 napriek tomu, že poskytnutá rehabilitačná starostlivosť nebola indikovaná oprávneným odborným lekárom," skonštatovala Valašíková.

Odstránenie nedostatkov

Poisťovňa musí do mesiaca nedostatky odstrániť. Zrejme ju neminie ani pokuta.

"Úrad za porušenie zákonných povinnosti môže uložiť zdravotnej poisťovni pokutu od 3 319 eur do 165 969 eur," dodala hovorkyňa. 

"Všeobecná zdravotná poisťovňa sa do právoplatného skončenia správneho konania v tejto veci vyjadrovať nebude," informovala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Kostka mlčí

Podnikateľ Pavel Kostka sa k celej kauze nevyjadruje. Neodpovedá na e-maily, nezdvíha telefón a na klinike sa tiež nezdržiava.

"Ja hlavne dúfam, že na základe tejto kontroly Všeobecná zdravotná poisťovňa okamžite zruší tieto zmluvy. Osobne sa chystám tlačiť na to, aby nielen tie pokuty, ale aj preukázané škody štátu musel uhradiť manežment Všeobecnej zdravotnej poisťovne," uzavrel poslanec Miroslav Beblavý.

Klinika Kostka

Poslanec Miroslav Beblavý pred dvoma mesiacmi vyhlásil, že Všeobecná zdravotná poisťovňa platí ročne masérovi Pavlovi Kostkovi toľko, koľko stojí ročný plat 250 sestier.

Podnikateľ Pavol Kostka sa vtedy okamžite ku kauze vyjadril. Tvrdil, že všetky údaje, ktoré poslanec uviedol, sú nepravdivé. "Klinika nikdy nedostávala od VšZP takéto objemy finančných prostriedkov. Žiadame, aby pán Beblavý prestal osočovať kliniku v rámci predvolebnej kampane," znie vo vyhlásení Kliniky Kostka.

Ku kauze zaujala stanovisko aj mimovládna organizácia Transparency International. Zverejnila informácie, podľa ktorých podnikateľ dostal z úradu vlády dotáciu 20 tisíc eur.

"Ak sa ukáže, že táto dotácia bola použitá v rozpore s účelom, na ktorý bola určená alebo zneužitá, automaticky sa vyžaduje vrátenie týchto peňazí," vyjadril sa premiér Robert Fico.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy