Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Žitňanská bude ministerka spravodlivosti, Sieť kandidáta na dopravu tají
Zdielať na

Žitňanská bude ministerka spravodlivosti, Sieť kandidáta na dopravu tají

BRATISLAVA / Podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská sa bude uchádzať o funkciu ministerky spravodlivosti, ak republiková rada strany odsúhlasí vstup do vládnej koalície Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť.

"Považujem za absolútne kľúčové, aby sa urobili systémové zmeny vrátane riešenia verejnej kontroly prokuratúry,“ povedala dnes pri príchode na úrad vlády Žitňanská.

Podpredsedníčka Mosta-Híd nevidí ústavný spôsob, ako odvolávať ľudí zvolených a zastávajúcich funkcie, pokiaľ na to nie sú splnené zákonné dôvody, čím myslela napríklad aj na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. "Vravela som to pred voľbami a vravím to aj teraz,“ poznamenala.

"Ona ťahá túto tématiku, tak určite ju navrhnem. Rozhodne ale republiková rada v sobotu," uviedol predseda strany Most-Híd Béle Bugár.

Sieť kandidát tají

Strana Sieť nechce zatiaľ prezradiť, koho nominuje na post ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja v novej koaličnej vláde. Nepotvrdila tak, či do svojej jedinej ministerskej funkcie na základe medializovaných informácií navrhne ekonóma Róberta Auxta (30), prípadne advokáta Tomáša Stoklasu (39) alebo niekoho iného.

"Prebiehajúce rokovania nebudeme komentovať," reagovala hovorkyňa Siete Karolína Ducká. Neodpovedala ani na otázku, či Sieť mala záujem o funkciu ministra dopravy alebo jej ju ponúkol Smer.

Auxt a Stoklasa kandidovali za Sieť v nedávnych parlamentných voľbách, ale do desiatky zvolených poslancov za túto stranu sa nedostali.

Pozrite si reportáž Adama Zavřela:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy