Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Béla Bugár: zdravotníctvo by mal viesť krízový manažér
Zdielať na

Béla Bugár: zdravotníctvo by mal viesť krízový manažér

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva by mal viesť podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára krízový manažment. Šéf strany to povedal v relácii Braňo Závodský naživo na rádiu Expres.

Ministerstvo zdravotníctva je rezort, v ktorom bolo pred voľbami horúco. Pri vyjednávaniach sa stal doslova čiernym Petrom, nakoniec ostal v rukách Smeru.

Šéf pošty alebo lekár

Strana chce na toto miesto dosadiť podľa zistení reportérky Márie Ölvedyovej nestraníka. Hovorí sa o súčasnom riaditeľovi pošty Tomášovi Druckerovi a riaditeľom Detskej fakultnej nemocnice Ladislavovi Kuželovi.

"Moje meno je spomínané tak, ako viaceré iné mená potenciálnych kandidátov na exekutívne posty v budúcej vláde. Jediný, kto má od prezidenta Slovenskej republiky mandát sformovať nový kabinet, je predseda strany Smer-SD a návrhy pravdepodobne formujú aj ostatní predsedovia potenciálnych koaličných strán," uviedol Tomáš Drucker.

Drucker je vyštudovaný právnik a zároveň má diplom aj zo Slovenskej technickej univerzity. Známy je ako krízový manažér. Ladislav Kužela je vyštudovaný lekár - gastroeneterológ, bývalý námestník riaditeľa vojenskej nemocnice v Ružomberku aj odborný asistent na Katedre všeobecného lekárstva.

"Za Druckerom je možno úspešnejší príbeh, pokiaľ sa bavíme o Slovenskej pošte. Ak o Kuželovi, tak Detská fakultná nemocnica má pomerne veľkú mieru zadĺženosti," uviedol analytik Health Policy Institue Tomáš Szalay.

Krízový manažér

Kto povedie dlhodobo najzadĺženejší rezort naznačil aj Béla Bugár v rádiu Expres. "Bude tam odborník, predpokladáme, že manažér, ktorý nemusí mať nič so zdravotníctvom, ale musí vedieť manažovať, pričom počas krízového manažmentu budú niektoré neštandardné kroky," povedal Béla Bugár v relácii Braňo Závodský naživo v rádiu Expres.

Tento človek musí mať podľa jeho slov podporu nielen premiéra, ale aj všetkých ostatných. "Lebo ak zdravotníctvo nedáme dohromady, bude nás to veľmi bolieť," poznamenal Bugár.

Dlh štátny nemocníc je podľa nahorších prognóz viac ako 500 miliónov eur. "V prioritách sa nikto nezmienil, že tu máme polmiliardový dlh a čo s ním budeme robiť. Je to úloha práve pre toho krízového manažéra a bude to bolieť. Sú potrebné reštrukturalizačné opatrenia, bude potrebné možno zlučovať oddelenia, zatvárať niektoré nemocnice, možno bude potrebné prepúšťať ľudí," dodal analytik Tomáš Szalay.

Zapojenie odbornej verejnosti

Budúcu vládu vyzývajú na zapojenie odbornej zdravotníckej verejnosti do tvorby programového vyhlásenia Slovenská lekárska komora a Slovenská lekárenská spoločnosť.

Prezident SLK Marian Kollár vníma priority, ktoré predstavili koaliční partneri len ako orientačný a strohý základ pre ďalšie rozpracovanie.

"Od programového vyhlásenia vlády očakávame zásadné a principiálne zmeny slovenského zdravotníctva," povedal Kollár. 

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy