Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nová vláda môže byť podľa Fica budúcu stredu
Zdielať na

Nová vláda môže byť podľa Fica budúcu stredu

BRATISLAVA / Nová vláda podľa premiéra Roberta Fica môže vzniknúť v stredu na budúci týždeň po ustanovujúcej schôdzi parlamentu alebo vo štvrtok ráno. Predseda vlády to povedal po stretnutí s lídrami SNS, Mosta-Híd a Siete na úrade vlády.

Zvolanie ustanovujúcej schôdze Národnej rady SR na stredu 23. marca avizoval prezident Andrej Kiska. "Pokiaľ táto schôdza národnej rady prebehne štandardným spôsobom a nebudeme svedkami provokácií, ihneď po ukončení schôdze by súčasná vláda podala demisiu, a ak bude priestor, nová vláda by vznikla v stredu večer alebo vo štvrtok ráno,“ povedal Fico.

O personálnych nomináciách nehovoril

Premiér Fico na dnešnom stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom o personálnych nomináciách v novom kabinete nehovoril. "V nedeľu večer by malo byť vo všetkých personálnych otázkach jasno,“ konštatoval Fico.

Prezidenta chce Fico informovať o konkrétnom obsadení ministerských kresiel aj vedenia parlamentu. Strany budú o personálnom obsadení kabinetu rokovať aj počas víkendu.

Piliere koaličnej zmluvy

Strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť podľa premiéra už načrtli piliere koaličnej zmluvy, ktorá musí byť podpísaná pred ustanovujúcou schôdzou NR SR. "Dúfam, že všetko naše úsilie bude viesť k výsledku, ktorý Slovensko potrebuje, a to je stabilná vláda a funkčný parlament,“ vysvetlil Fico.

Smer-SD podľa premiéra obsadí post štátneho tajomníka v každom rezorte. Fico ocenil postoj delegácií štvorice rokujúcich strán a poďakoval predsedom, že majú eminentný záujem na tom, aby sa pri zostavovaní koalície dodržiavali štandardné postupy. "Osobitne oceňujem, že najprv vznikla dohoda na programových prioritách,“ dodal Fico.

Pozrite si analýzu Samuela Migaľa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy