Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pre Kotlebu už len pivečko a čipsy
Zdielať na

Pre Kotlebu už len pivečko a čipsy

Zdroj: SITA

Marian Kotleba si môže spokojne sadnúť do svojej obľúbenej krčmy, nechať si načapovať pivko, nasypať čipsy, vyložiť nohy a užívať si šou. Beztak to celé nepotrvá ani tak dlho, aby mu nohy stihli stŕpnuť.

Volebná kampaň začína zatvorením volebných miestností. Obzvlášť, keď sú predčasné voľby v hre už od zverejnenia exit pollov. Niežeby Robert Fico, oficiálny víťaz volieb, nebol schopný aj celé štyri roky vládnuť s kýmkoľvek. Ak odrátame samotného Kotlebu, porovnateľne nevkusnú možnosť, ako bola svadba s Vladimírom Mečiarom a Jánom Slotom, ani len nemá v ponuke.

Je ale temer nepredstaviteľné, že by vydržali celé volebné obdobie Ficovi potenciálni partneri, aj keby zmenili názor a prejavili ochotu. Čo by, nakoniec, po dlhých rituálnych tancoch, nakoniec azda aj mohli. Je jedno, koľkokrát povie Sulík nie, so Smerom nikdy. Ak sa Ficovi nepodarí nič zlepiť, bude na rade on sám. Potom prestane nie hovoriť a začne ho počúvať.

Daniel Lipšic sa práve zastal Borisa Kollára, že spis tajnej služby, ktorý ho kompromituje, mohli vyfabrikovať aj zločinci. Niežeby nemohli, len je zvláštne, keď to vypadne z lídra protigorilieho odboja. To sa kdekomu v OĽaNO páčiť nebude.

Miroslav Beblavý zasa oznámil, že odstupuje z funkcie podpredsedu a odchádza na dovolenku. Nepáči sa mu, že ho Radoslav Procházka vodil za nos, ale zostáva poslancom za Sieť, lebo sa cíti byť viazaný hlasmi voličov. Škoda, rozpad poslaneckého klubu pred ustanovujúcou schôdzou parlamentu by bol skutočný unikát.

Ak si Sulík myslí, že s tým, čo je aspoň v hypotetickej ponuke, dokáže v akejkoľvek kombinácii bez Fica vytvoriť stabilnú vládu, musel v seba uveriť vierou náboženského charakteru.

Nakoniec ostanú Sulíkovi dve možnosti: spojiť sa so Smerom, ale bez Fica, trebárs s premiérom Lajčákom, alebo nechať prezidenta Kisku, aby sa pokúsil zostaviť úradnícku vládu. Tá druhá možnosť sa mu bude páčiť menej. Úradnícka vláda by musela hľadať veľmi široký konsenzus, inak by nemala šancu získať dôveru od parlamentu. Napokon by ešte začala vyzerať ako líder protifašistického odboja a keby Kiskovi úradníci v ďalších voľbách kandidovali, mohli by brať percentá každému. Pre krajinu by to aj mohlo byť lepšie, ale pre Sulíka nie.

No aj vláda s Ficom a povedzme s SNS, ktorá je Sulíkovi programovo najbližšie, je pasca.

Pozrime sa, koho volili Kotlebovi voliči v predošlých voľbách: zhruba polovica z nich buď nevolila, alebo volila niečo antisystémové, čo sa prakticky nenachádza na politickej mape Slovenska. A po nich nasledujú, v tomto poradí, bývalí voliči Smeru, SNS a SaS.

Sociálnych demokratov i liberálov dobieha ich hnedý elektorát, ktorý im ešte dal poslednú šancu. Ak opäť zlyhajú, Kotleba, bez toho aby čokoľvek urobil, dosiahne dvojciferný výsledok. S dvojkou na začiatku. Minimálne.

Najčítanejšie správy