Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hedviga Malinová chce, aby ju súdili v Maďarsku
Zdielať na

Hedviga Malinová chce, aby ju súdili v Maďarsku

NITRA / Hedviga Malinová, ktorá je obvinená z krivej výpovede, nechce byť súdená na Slovensku, ale v Maďarsku. Nitriansky súd už spis doručil ministrovi spravodlivosti, ktorý o všetkom rozhodne. Prípad študentky, ktorá tvrdila, že ju zbili za to, že hovorila po maďarsky, sa mal stať pred takmer 10 rokmi v Nitre.

Prvé pojednávanie s Hedvigou Malinovou bolo na okresnom súde vytýčené pred pol rokom, vtedy sa ho však nemohla zúčastniť.

Hedviga Malinová Žáková, chcela minulý rok v septembri prísť pred súd osobne. Kedže sa stará o deti a krátko predtým porodila dcéru, ospravedlnila sa. Pojednávanie preto zrušili. V prípade teraz nastal zvrat.

Minister sa vyjadrí

"Okresný súd Nitra na základe žiadosti obžalovanej a jej obhajcov, po vykonaní potrebných úkonov a zabezpečení podkladov, podal ministrovi spravodlivosti podnet na odovzdanie trestného stíhania do Maďarska,"
tvrdí hovorca súdu Mário Pivarči.

Nitriansky súd pred niekoľkými dňami spis odovzdal ministrovi spravodlivosti. "Keďže spis nám bol doručený len nedávno, nevieme sa k nemu ešte bližšie vyjadriť, keď si ho pán minister preštuduje, potom sa vyjadrí," povedala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Miroslava Donevová.

Desaťročná kauza

Obvinená žena dlhodobo žije v Maďarsku aj s rodinou, má tam aj občianstvo. O tom či tam prebehne súd, musí rozhodnúť naše ministerstvo spravodlivosti.

Celá kauza sa  ťahá už  takmer 10 rokov. V tej dobe študentka univerzity tvrdila, že ju napadli dvaja muži za to, že hovorila do telefónu po maďarsky.

Polícia prípad uzatvorila s tým, že sa nestal, tak ako ho študentka opísala. Hedviga Malinová Žáková je obvinená z krivej výpovede, obžalobu podala Generálna prokuratúra v roku 2014. Prezident Andrej Kiska vtedy oznámil, že ak ju súd odsúdi, udelí jej milosť.

Reportáž spracovali redaktorky Alexandra Kepazová a Diana Pavlisová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy