Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kauza Hedvigy Malinovej pokračuje. Prokuratúra ju obžalovala
Zdielať na

Kauza Hedvigy Malinovej pokračuje. Prokuratúra ju obžalovala

BRATISLAVA / Po viac ako siedmich rokoch ide kauza Hedvigy Malinovej pred súd. Generálna prokuratúra sa rozhodla, že na ňu podá obžalobu. Vraj krivo vypovedala o tom, že ju v parku zbili protimaďarsky naladení mladíci.

Prokuratúra obžalovala Malinovú

Prokurátor generálnej prokuratúry ukončil po viac ako siedmych rokoch kauzu Hedvigy Malinovej Žákovej. "Prokurátor Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky podal obžalobu na obvinenú Hedvigu M. Ž. pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin krivej výpovede a prísahy," potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Obžaloba bola podaná na Okresný súd v Nitre. Horná sadzba v jej prípade je až 5 rokov, ale môže dostať aj peňažný trest.

"Je mi ľúto, že Generálna prokuratúra Slovenskej republiky neoboznámila túto skutočnosť Hedvige. To je justičný lynč Hedvigy Malinovej, ale v poriadku, uvidíme, čo bude v obžalobe," uviedol jej obhajca Roman Kvasnica. Všetko súvisí s útokom, ktorý si mladá žena mala vymyslieť, vrátane poranení. Presný obsah obžaloby však zatiaľ nie je verejne známy.

Hedviga sa nebojí

Paradoxné v celej obžalobe je aj to, že bývalá vláda Ivety Radičovej vyjadrila nad jej prípadom poľutovanie a s Malinovou uzavrela zmier. Samotná Hedviga sa slovenskými štátnymi orgánmi cíti byť šikanovaná.

Obžalovaná ešte koncom minulého roka prijala maďarské občianstvo a odsťahovala sa do Győru. Keďže od júla 2010 je na Slovensku zakázané dvojité občianstvo, Hedviga už nemá slovenský pas. Jej advokát sa vyjadril, že sa Malinová konania neobáva a Slovensku sa vyhýbať nebude. 

"Ona sa nebojí žiadneho pojednávania. Celá táto vec, toto zneužívanie trestného práva traumatizuje celú rodinu, hlavne jej deti," vyjadril stanovisko svojej klientky advokát uviedol pre denník Pravda.

Celé sa to začalo v roku 2006

Celá kauza sa začala ešte v lete 2006. Cestou do školy na skúšku ju napadli dvaja útočníci a na blúzku jej napísali Maďari za Dunaj. Polícia o pár dní prípad uzatvorila s tým, že si všetko vymyslela a začala stíhať samotnú študentku. Hedviga sa na postup slovenských štátnych orgánov sťažovala na Európskom súde pre ľudské práva. Následne sa uskutočnilo ešte niekoľko vyšetrovaní a v decembri dostala prokuratúra nový lekársky posudok. Viac informácii TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy