Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Nové logo vyvolalo rozporuplné reakcie, usmievať sa bude na milióny Európanov
Zdielať na

Nové logo vyvolalo rozporuplné reakcie, usmievať sa bude na milióny Európanov

BRATISLAVA / Nové logo slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie sa má prihovárať približne pol miliarde Európanov. Smajlík v rôznych podobách bude vo všetkých oficiálnych materiáloch týkajúcich sa nášho predsedníctva.

Autorom nového loga je 23-ročný študent Vysokej školy výtvarných umení Jakub Dušička. Vraví, že rátal s rôznymi reakciami.

"Ale nejak si z toho veľkú hlavu nerobím," priznal mladý výtvarník a dizajnér.

Prvé reakcie

Netrvalo dlho, kým sa prejavilo, že Slováci sú odborníci aj na grafický dizajn.

"Včera večer ma to trochu prekvapilo, že už je to tu, ale neprekvapil ma ten obsah," hovorí prezident Klubu reklamných agentúr Slovenska Róbert Slovák. "Samozrejme, je to kreativita, je to nemerateľná disciplína," dodáva.

Nové logo sa stalo témou číslo jeden na slovenskom internete. Ľudová tvorivosť okamžite priniesla rôzne paródie a variácie, no objavili sa aj agresívne útoky na mladého autora.

Nové logo rozpútalo vášnivú diskusiu, viacerým sa ale páči, pozrite si reportáž:

"Dalo sa čakať, že tie reakcie budú všelijaká. Aj tak to beriem, že každý má svoj názor, môže ho vyjadriť. Ale aj sú takí ľudia, ktorí povedali, že by to dokázali spraviť, tak sa mohli prihlásiť," hovorí autor.

Kritérium páči-nepáči

Dizajn by sa ale nemal merať podľa kritérií páči-nepáči.

"Hodnotenie by malo byť komplexnejšie, nie len emotívna reakcia pri pohľade na logo," ozrejmuje grafický dizajnér Dodo Dobrík.

"Škoda, že sa najprv zverejnilo logo bez toho, aby sa ukázali všetky jeho možné aplikácie. Tam boli desiatky aplikácii," hovorí Róbert Slovák.

"Treba si uvedomiť to, že to nie je iba logo, je to celý dizajn manuál, ktorý má niekoľko sto strán. Netrvalo to 15 minút, ale tri mesiace," ozrejmuje autor. 

Jakub Dušička za svoje dielo dostane odmenu vo výške 4 500 eur.

Naše logo bude pre pol miliardu ľudí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy