Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Logo predsedníctva Slovenska v Únii je na svete, autorom je mladý umelec
Zdielať na

Logo predsedníctva Slovenska v Únii je na svete, autorom je mladý umelec

BRATISLAVA / Logo slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie je už známe. Logo, ktorého autorom je 23-ročný výtvarník a dizajnér Jakub Dušička, predstavili v historickej budove Slovenského národného divadla za účasti najvyšších ústavných činiteľov. Diakritické znamienka v logu tvoria usmiatu tvár.

Prítomní pri predstavovaní boli prezident Andrej Kiska, predseda parlamenta Peter Pellegrini, predseda vlády Robert Fico, ale aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák či zástupcovia politického života a diplomatického zboru.

Diakritické znamienka

Logo, ktoré je tvorené zvláštnosťou slovenského jazyka – diakritickými znamienkami, predstavuje podľa ministra zahraničných vecí Lajčáka pozitívnu energiu, úsmev a je dynamické a ľahko zapamätateľné. A je podľa neho takisto nepochybne európske, pričom pozitívna energia z neho symbolizuje náš kladný vzťah k Únii.

"S usmiatou tvárou svojho loga tento raz v úlohe kapitána Slovensko bude musieť naplno využiť aj svoju povestnú vynaliezavosť a flexibilitu," dodal šéf slovenskej diplomacie.

Moderné logo

"Je to logo moderné, a my chceme byť moderní," povedal o logu predseda vlády Robert Fico. Európska únia je podľa neho úžasný projekt a sme radi, že sme jeho súčasťou. Fico si tiež myslí, že predsedníctvo je najvýznamnejšia udalosť v zahraničnej aj domácej politike od vstupu Slovenska do Európskej Únie.

Kompetentní predstavili logo na naše predsedníctvo, pozrite si reportáž:

"Chceme byť ľudskou tvárou a zrozumiteľným hlasom Európskej únie," dodal Fico o úlohe Slovenska v Rade EÚ. "Nech už voľby dopadnú akokoľvek, minimálne dnes mám presvedčenie, že Slovensko je na túto významnú udalosť dobre pripravené," vyhlásil premiér na brífingu pre médiá.

Vyhral študent

Logo stálo 4 500 eur, vzišlo z verejnej súťaže, v ktorej bolo prihlásených 229 návrhov od odborníkov aj laikov. Návrhy hodnotila odborná komisia, ktorej členmi okrem zástupcov rezortu zahraničia boli aj traja externí odborníci na dizajn a reklamu. Nimi boli rektor Vysokej školy výtvarných umení Stanislav Stankoci, prezident Klubu reklamných agentúr Slovenska Róbert Slovák a vedúci Katedry vizuálnej komunikácie VŠVU Pavel Choma.

Logo je kľúčovým prvkom identity predsedníctva. Bude figurovať na dokumentoch, prezentačno-propagačných predmetoch, brožúrach, banneroch či oficiálnych komunikačných kanáloch počas predsedníckych podujatí na Slovensku i v zahraničí. Používanie špecifického národného loga je zaužívanou európskou praxou a pomáha odlíšiť a zviditeľniť predsedníctvo konkrétnej krajiny.

Pozrite si prípravy Slovenska na predsedníctvo Rady Európskej únie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy