Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Matke vzali opatrovateľský príspevok na dcéru, dostala opatrovateľku
Zdielať na

Matke vzali opatrovateľský príspevok na dcéru, dostala opatrovateľku

BRATISLAVA / Trojnásobnej matke odobrali opatrovateľský príspevok na chorú dcéru, hoci tá je viac doma ako v škole. Úrady jej navyše oznámili, že nemá nárok ani len na dávku v nezamestnanosti.

Rodina 13-ročnej Janky, ktorá trpí závažným ochorením to nemá jednoduché. Všetko musia totiž prispôsobovať jej potrebám.

Pľúcna hypertenzia

Diagnóza je primárna pľúcna hypertenzia. Ide o závažné a raritné ochorenie.

Otec chodí do práce a mama sa stará o dievča. Musí ju voziť napríklad do a zo školy, ale nikdy nevie, aký deň má pred sebou.

"Stačí, že sa ráno zobudí opuchnutá, už musím riešiť a rozmýšľať, či liek, či volať pediatra či Bratislavu, či čo," hovorí matka Slávka Daňová.

Transplantácia srdca a pľúc

Ak by sa jej stav veľmi zhoršil, jediným riešením by bola transplantácia srdca a pľúc. Matka poberala na dcéru opatrovateľský príspevok, no dozvedela sa, že už viac nedostane ani euro. Jednoducho sa ich prípad nevošiel do úradnej tabuľky.

"Je postavená tak, že dieťa, ktoré je chodiace a vie sa umyť a najesť samé, nemá šancu," vysvetľuje Slávka Daňová.

"Zo dňa na deň som zostala bez eura s dvomi zdravými deťmi v podnájme," dodáva.

Ťažkosti

Janka chodí síce do školy, ale vzhľadom k zdravotným ťažkostiam to nie je pravidelné. Matka sa preto nemôže zamestnať a podľa jej slov aj štát sa otočil chrbtom.

"Je to také nefér voči tým deťom. To akoby mi mi niekto povedal, máte choré dieťa pomôžte si, zle je nastavený systém, je to zaškatuľkované," dodáva Slávka Daňová.

Úrad práce tvrdí, že hoci matke odobral opatrovateľský príspevok, pridelil dieťaťu osobného asistenta na pár hodín denne.

Namiesto príspevku asistent

Matka si ale na pár hodín denne, kedy je s jej dcérou asistent, prácu nájsť nevie. Paradoxom je, že vlastnému dieťaťu ona asistent byť nemôže.

Ministerstvo práce má pritom na stole už vyše dvoch mesiacov petíciu za zmenu legislatívy.

Matka skončila bez opatrovateľského príspevku, namiesto neho má asistenta pre dcéru, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy