Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vanesska (3,5) prežila prvé Vianoce s rodinou, pre chorobu žije v domove
Zdielať na

Vanesska (3,5) prežila prvé Vianoce s rodinou, pre chorobu žije v domove

ČÍČOV / Chorobu krehkých kostí diagnostikovali dnes už 3,5-ročnej Vanesske z Číčova pri Komárne ihneď po pôrode. Kuratela navrhla umiestniť dieťa do detského domova. Súd návrh schválil a to aj napriek tomu, že sa ho rodičia nikdy nemali ani len v úmysle zriecť. Vďaka občianskemu združeniu Šanca právu sa ale ľady pohli a Vanesska prežila prvé Vianoce doma.

"Prokuratúra rozhodla, aby mi Vanessku prepustili," hovorí Martina Krajmerová.

Vanesska sa po narodení za zvláštnych okolností dostala z nemocnice do detského domova. Jej najbližší vrátane štyroch starších bratov preto doteraz Štedrý deň trávili s ňou v návštevnej miestnosti ústavu.

Spoločné Vianoce

Sen o spoločných Vianociach doma sa tento rok rodine splnil. "Som veľmi šťastná," priznala dojatá Martina Krajmerová.

Vanesskina mama o dcéru bojuje už tretí rok na súde. "Znalkyňa sa ma pýta, či si ju nechcem aspoň na Vianoce vziať domov. Povedala som jej, že aj hneď by som ju zobrala," spomína.

Dievčatko tak prežilo prvé Vianoce s rodinou. "Potrebuje lásku. Stále je len zavretá v domove," dodáva mama.

Boj na súde

Prípadu rodičov, ktorí už tretí rok bojujú o vlastné dieťa na súde, sa pred rokom ujalo občianske združenie šanca právu v rámci bezplatnej právnej pomoci.

"Sme veľmi radi, že v týchto sviatočných dňoch sa dostavil úspech," uviedol Milan Španír z občianskeho združenia šanca právu.

O ďalšom osude dievčatka bude rozhodovať komárňanský súd už v januári. "Spravila som si opatrovateľský kurz, aby som sa mohla o dcéru starať. Že nie som len matka, ale aj opatrovník," dodáva Martina Krajmerová.

Vanesska prežila prvé Vianoce doma, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy