Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Filozofická fakulta UK vstúpila do štrajku učiteľov
Zdielať na

Filozofická fakulta UK vstúpila do štrajku učiteľov

BRATISLAVA / Filozofická fakulta Univezrity Komenského v Bratislave oznámila, že vstupuje do štrajku učiteľov. Členovia akademického senátu vytvorili vysokoškolský štrajkový výbor a vyzývajú všetky slovenské univerzity a študentov vysokých škôl, aby sa k nim pridali.

"Za prvoradé považujeme riešiť dlhodobé podfinancovanie v školstve, optimalizáciu všetkých škôl vrátane vysokých a zvýšenie úrovne statusu učiteľa," uviedol dekan Filozofickej fakulty Jaroslav Šusol.

Študenti i vysokoškolskí pedagógovia boli vo vyjadreniach veľmi ostrí a na margo vlády a ich prístupu k štrajku si servítku pred ústa nedávali. "Necháme základné aj stredné školy vykrvácať alebo sa my vysoké školy za nich postavíme a nie len vyhlásením, ale poďme sa baviť čo vieme urobiť  a ako to urobíme," uviedla na stretnutí pedagógov a študentov pedagogička vysokej školy.

Pomáhať slabým

"Možno by sme mali zopakovať to, čo roky pred nami urobili študenti pre nás. Ich zásluhou školstvo napredovalo a my to potrebuje opäť," dodal jeden zo študentov.

"Keď učitelia štrajkovali a išli okolo kostola, farár vyšiel a povedal, aby sa utíšili. Ale nemala by práve cirkev pomáhať tým slabým a utláčaným?" pýta sa študent teológie.

Ministerstvo školstva sa zatiaľ k mobilizácii študentov vysokých škôl a niektorých univerzít vyjadrovať nechcelo. "Čo sa týka štrajku ministerstvo školstva na dennej báze rokuje so stavovskými organizáciami aj odborármi. Platí, že majú priestor pri tvorbe nového programového vyhlásenia," uviedla hovorkyňa ministerstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

20 miliónov pre vysoké školy

Minister financií Peter Kažimír v pondelok odklepol na dofinancovanie a rozvoj vysokých škôl 20 miliónov eur. "Rokovanie bolo výsledkom dohody ešte z 10.decembra 2015, kde sa vláda zaviazala reagovať na najaktuálnejšie problémy vysokého školstva. V duchu tejto dohody dnes podpredseda vlády a minister financii rozpočtovým opatrením rozhodol o poskytnutí 20miliónov na dofinancovanie a rozvoj vysokých škôl na rok 2016," uviedla hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy