Polojasno
22°
Bratislava
Miriam Jarošová: V nedeľu sa vráti sneh, budúci týždeň môže byť až 14 stupňov
Zdielať na

Miriam Jarošová: V nedeľu sa vráti sneh, budúci týždeň môže byť až 14 stupňov

BRATISLAVA / Posledná januárová sobota je na mnohých miestach zamračená, hmlistá, na východe aj s mrholením. Je však teplo. Prúdenie teplého vzduchu z Atlantického oceánu k nám prináša vysoké denné teploty. Prečítajte si predpoveď počasia meteorologičky Miriam Jarošovej.

V sobotu očakávame dennú teplotu od 3 do 7 °C, ale v stredných horských polohách a ojedinele pri slnečnej oblohe aj v nížinách až do 10-11 °C.  Lyžiarom sa teda sneh bude strácam pod nohami, ale je predpoklad, že v nedeľu, nejaký ten centimeter pripadne.

V nedeľu cez naše územie bude postupovať veľmi rýchlo na východ studený front. Ten prinesie počas dňa pokles hranice sneženia z 1 300 na 600 metrov nad morom.

Sneh a silný vietor

Prevládať bude oblačná až zamračená obloha a na Kysuciach, Orave, Liptove a aj na našich horách sa objaví sneženie, nasneží do 3 centimetrov snehu. 

Denná teplota bude od 0 do 8°C. Bude fúkať severozápadný vietor do 25, v nárazoch okolo 60 km/h. Na horách opatrne, tu bude silno veterno, v nárazoch okolo 90 km/h. Pri snežení a vetre sa na Kysuciach, Orave a Liptove môže vytvárať snehové jazyky.

Teplotné rekordy

Nový mesiac začneme vysokými dennými teplotami. Obnoví sa teplé západné prúdenie a teplý vzduch v pondelok a v utorok síce pri oblohe s veľkou oblačnosťou a aj dažďovými zrážkami prinesie denné teploty od 3 do 9°C, ale na juhozápade a juhu stredného Slovenska až do 14 °C! To sú naozaj vysoké denné teploty na hranici dlhodobých teplotných rekordov.

Inak, predpovedné modely na február naznačujú, že by sa mal niesť v premenlivom, oblačnom a vlhkom duchu. To ale neznamená, že by si studený vzduch nemohol k nám nájsť cestu a zotrvať u nás aj dlhšiu dobu.

Aj tento mesiac dokáže urobiť poriadnu zimu a údaje z histórie to iba potvrdzujú. Veď teplotný rekord najnižšej teploty u nás nameranej je z februára 1929, keď teplota klesla až na -41°C. Viete si to v dnešnej dobe predstaviť?

Pozrite si aktuálnu predpoveď meteorológa Najlepšieho počasia Petra Jurčoviča.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy