Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Učitelia sa stretli s ministrom, zatiaľ sa nedohodli. Sú odhodlaní ísť do štrajku
Zdielať na

Učitelia sa stretli s ministrom, zatiaľ sa nedohodli. Sú odhodlaní ísť do štrajku

BRATISLAVA / Vláda neustúpila nespokojným učiteľom, ktorí ešte pred marcovými voľbami požadujú zvýšenie platu a viac peňazí, ktoré štát dáva na vzdelávanie. Zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) po schôdzke s ministrom školstva Jurajom Draxlerom oznámili, že sú pripravení od pondelka do neobmedzeného štrajku a mienia zorganizovať demonštráciu v Bratislave. Do štrajku sa doteraz prihlásila približne desatina učiteľov.

"Vyčerpali sme všetky možné formy, aby sme upozornili na nedostatočné odhodnotenie zamestnancov a na to, že do školstva prúdi málo peňazí. Nevidíme žiadne iné riešenie, než siahnuť k nátlakovým akciám, aby sa niečo zmenilo," povedal novinárom zástupca Iniciatívy slovenských učiteľov Branislav Kočan.

Iniciatíva učiteľov tento mesiac vyhlásila štrajkovú pohotovosť a vládu Roberta Fica vyzvala k splneniu svojich požiadaviek.

Stúpli o pätinu

Ministerstvo školstva reagovalo, že od roku 2012 platy pedagógov stúpli o viac ako pätinu a že sú o približne šestinu vyššie než priemerná mzda v krajine. Napriek tomu ohodnotenou slovenských učiteľov zaostáva za vyspelými krajinami.

"So samotnými požiadavkami, ktoré sú ultimatívneho charakteru, pracovať neviem. Pre mňa nie je technicky možné do volieb zvolať parlament a zmeniť rozpočtovú kapitolu ministerstva školstva o viac ako pol miliardy eur," povedal Draxler. Minulý týždeň označil protest učiteľov za politicky motivovanú akciu pred voľbami.

Odbory štrajk prerušili

Slovenské školstvo zažilo štrajk naposledy v roku 2012. Učitelia a ďalší zamestnanci škôl vtedy týmto spôsobom rovnako protestovali za vyššie platy a za viac peňazí, ktoré štát vynakladá na vzdelávanie. Odbory po troch dňoch štrajk prerušili, aj keď vláda ich požiadavky splnila len čiastočne.

Stávku vtedy zorganizoval odborový zväz pracovníkov školstva a vedy, ktorá je najväčšou organizáciou svojho druhu v slovenskom školstve a ktorý sa k najnovšej protestnej akcii svojich kolegov nepripojil.

Pozrite si reportáž Barbory Jánošovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy