Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Podpora lyžiarskych kurzov má podľa Fica obrovský prínos pre cestovný ruch
Zdielať na

Podpora lyžiarskych kurzov má podľa Fica obrovský prínos pre cestovný ruch

ŽDIAR / Lyžiarske kurzy dotované štátom zaplnili podtatranské strediská. Na lyže sa po prvýkrát postavili aj deti, ktoré ešte nikdy na svahu neboli. Učitelia sú nadšení že si žiaci a študenti môžu lyžiarak užiť bez ohľadu na to,či pochádzajú zo solventnej alebo sociálne slabšej rodiny.

Dvadsaťmiliónová podpora lyžiarskych kurzov a škôl v prírode má podľa premiéra Roberta Ficaobrovský prínos pre cestovný ruch. Výsledky tohto opatrenia chce vyhodnotiť už počas jarných mesiacov.

O 500 žiakov viac

Príspevky by malo využiť približne 160-tisíc žiakov, čo v cestovnom ruchu prinesie 800-tisíc prenocovaní. "Dôležité bolo to, aby sa na kurz mohol dostať každý, kto má záujem. V minulosti sa školám stávalo, že napriek tomu, že mali napríklad tri či štyri triedy študentov, naplnili len jeden autobus,“ uviedol Fico pred novinármi počas návštevy lyžiarskeho strediska Strednica v Ždiari.

Starosta Ždiaru Pavol Bekeš uviedol, že vďaka príspevkom je momentálne v stredisku o 500 žiakov a študentov viac.

Tri ciele

Vláda opatrením sledovala tri ciele – pomôcť rodinám, ktoré si to nemôžu dovoliť, dostať deti od počítačov viac do prírody a podporiť cestovný ruch. "Naše zariadenia môžu počas celej sezóny poskytovať služby žiakom, študentom a tých 800 tisíc prenocovaní je niečo, čo slovenskému cestovnému ruchu mimoriadne pomôže, preto považujem toto opatrenie za veľmi úspešné,“ podotkol premiér.

Školy majú finančné prostriedky na lyžiarske kurzy už na svojich účtoch. "Opatrenie pomáha vyrovnávať sociálne rozdiely, kolektívy sú sceľované,“ skonštatoval minister školstva Juraj Draxler. Príspevok na lyžiarsky výcvik predstavuje 150 eur na žiaka, na pobyt v škole v prírode štát prispeje sumou sto eur.

Na mieste je redaktorka Mária Pavlíková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy