Jasno
11°
Bratislava
Učitelia na protest neučili, strážili deti. Minister Draxler ich varuje
Zdielať na

Učitelia na protest neučili, strážili deti. Minister Draxler ich varuje

SLOVENSKO / V stovkách škôl po celom Slovensku dnes na protest proti stavu v rezorte nebolo normálne vyučovanie. Učitelia deti opatrovali, ale neučili. Minister školstva Juraj Draxler prostredníctvom svojej hovorkyne na ich protest zareagoval rečami o porušovaní pracovnej disciplíny.

Do protestnej akcie s názvom Babysitting day sa zapojilo približne 500 materských, základných a stredných škôl z celého Slovenska. Povedal to Vladimír Crmoman z Iniciatívy bratislavských učiteľov.

V porovnaní s novembrovou akciou Deň zdravia – Učiteľská kvapka krvi, počas ktorej učitelia išli darovať krv alebo navštívili lekára a viacero škôl ostalo zatvorených, sa tak počet zapojených škôl zdvojnásobil.

Aká pláca, taká práca

Crmoman pritom dodal, že sa medzi učiteľmi skloňuje aj slovo štrajk. Momentálne však podľa neho čakajú na reakciu vlády v súvislosti s otázkami, ktoré jej poslala Slovenská komora učiteľov.

K prípadnému štrajku Crmoman povedal, že by mohol byť už v januári, vyžaduje však koordináciu viacerých organizácií, ktoré pôsobia v školstve.

Štát podľa učiteľov poskytuje na vzdelávanie a výchovu dieťaťa také malé prostriedky, že to pokryje výdavky nanajvýš na jeho stráženie. Učitelia tvrdia, že ich platy sú porovnateľné s platmi opatrovateliek detí.

Ministerstvo varuje

Učiteľ Branislav Kočan poukazuje aj na množstvo úloh, ktoré musia učitelia popri vzdelávaní a výchove zvládnuť. Ako príklad spomenul hodnotenie práce žiaka, prípravu na hodiny, tvorenie testov, školských vzdelávacích programov, komunikáciu s rodičmi, organizovanie výletov či písanie europrojektov a vedenie dokumentácie. Kvalitný učiteľ teda podľa neho robí denne viac ako 7,5 hodiny.

Ministerstvo školstva vedené Jurajom Draxlerom v reakcii na Babysitting day uvádza, že niektorí učitelia pri tejto aktivite môžu porušovať pracovnú disciplínu. V pracovnom čase je totiž učiteľ povinný robiť priamu výchovno-vzdelávaciu činnosť.

"Má teda vykonávať činnosti podľa dojednaného druhu práce v pracovnej zmluve a ostatné činnosti súvisiace s jeho priamou výchovno-vzdelávacou činnosťou ustanovené v pracovnom poriadku. Vykonávanie činnosti „babysitting“, teda varovanie detí, nie je náplňou práce učiteľa," tvrdí hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Opatrovanie detí v reportáži Barbory Jánošovej:

Najčítanejšie správy