Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Po útokoch utečencov na ženy chce Fico ďalší summit EÚ o migrácii
Zdielať na

Po útokoch utečencov na ženy chce Fico ďalší summit EÚ o migrácii

BRATISLAVA / Obraciam sa na predsedu Európskej rady Donalda Tuska a predsedu Európskej komisie Jeana Clauda Junkera, aby zvážili urýchlenie rozhodnutia o zostavení európskej a pohraničnej stráže, povedal to v piatok predseda vlády SR Robert Fico na tlačovej konferencii na Úrade vlády SR.

Zriadenie európskej pohraničnej stráže sa očakávalo na jeseň tohto roka, podľa Fica to však bude neskoro. Premiér sa odvolal na údaje OSN, ktoré uvádzajú, že do Európy môžu tento rok prísť tri milióny utečencov.

Európska pohraničná a pobrežná stráž by mohla zasiahnuť pri ochrane vonkajších hraníc schengenu aj bez súhlasu členského štátu, ktorý pri ochrane zlyháva. Podľa rozhodnutia lídrov EÚ z decembra 2015 by o tom, či niektorý štát zvláda alebo nezvláda ochranu schengenu, rozhodla Európska komisia.

"Udalosti, ktoré sa momentálne dejú, nás nútia na ne príslušným spôsobom reagovať," uviedol Fico s tým, že urobil súvis medzi migračnou krízou a útokmi v Kolíne a zistil, že podobné útoky sa odohrali aj v ďalších európskych mestách, napríklad vo Švédsku.

Útoky migrantov

V oficiálnej správe nemeckého ministerstva vnútra, ktorou premiér disponuje, sa uvádza, že až 18 z 31 útočníkov proti ženám v Kolíne boli migranti.

"Nemôžem v tejto chvíli nič iné, len zopakovať, že ani na základe povinných kvót, ani na základe dobrovoľného príspevku, nemôžeme dovoliť, aby na Slovensko prišlo naraz niekoľko tisíc migrantov," uviedol Fico, ktorý opätovne uviedol, že prezident Andrej Kiska i opozícia bagatelizujú tému migrácie a utečencov.

Mimoriadny summit

Donald Tusk prostredníctvom svojho hovorcu odkázal, že žiadnu žiadosť ešte nedostal, ale mimoriadny summit nemá v úmysle zvolávať. Riadny summit sa má konať 18.-19. februára.

Český premiér Bohuslav Sobotka na twitteri uviedol, že Česká republika je pripravená podporiť všetky kroky na urýchlenie vzniku európskej pohraničnej stráže vrátane prípadného mimoriadneho summitu.

Kritici Fica obviňujú, že migračná kríza v Európe využíva pred parlamentnými voľbami, ktoré budú na slovenskom začiatkom marca. Fico v posledných dňoch absolvoval sériu tlačových konferencií, na ktorých väčšinou hovoril o utečencoch.

Sexuálne útoky

Slovensko dáva k EÚ dispozícii novú policajnú jednotku nazvanú Hrad, ktorá je podľa premiéra pripravená na nasadenie všade, kde je ohrozená schengenské hranice voľného cestovania.

Nemeckej polícii sa zatiaľ prihlásilo cez 120 žien, ktoré boli terčom útoku v okolí stanice a katedrály v centre Kolína nad Rýnom. Ďalších viac ako 50 trestných oznámení má polícia v Hamburgu, desiatka žien sa stala obeťou podobného útoku v Stuttgarte. Incidenty v mestách boli podobné - veľké skupiny mladých mužov počas osláv príchodu nového roka obkľučovali ženy, obchytkával je a okrádali. Dve ženy ohlásili, že boli znásilnené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy