Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sexuálne útoky počas Silvestra zažili aj ženy vo Švajčiarsku či Fínsku
Zdielať na

Sexuálne útoky počas Silvestra zažili aj ženy vo Švajčiarsku či Fínsku

SALZBURG, ZÜRICH, HELSINKI / Sexuálne útoky na ženách sa počas silvestrovskej noci, ale aj pred ňou a po nej, odohrali okrem Kolína nad Rýnom a Hamburgu tiež v rakúskom Salzburgu a švajčiarskom Zürichu. Niekoľko prípadov ohlásilo aj Fínsko. Podľa agentúr APA a AFP to oznámili tamojšie polície, podľa ktorých sa postihnuté prihlásili s niekoľkodňovým oneskorením až po tom, čo médiá informovali o početných prípadoch v Nemecku. Najmenej jeden previnilec bol zadržaný.

"Polícia teraz zisťuje, či išlo o organizované útoky alebo či existuje spojenie medzi jednotlivými útočníkmi či skupinami útočníkov," oznámila agentúre APA v súvislosti s týmito udalosťami v Salzburgu policajná hovorkyňa Valerie Hillebrand.

Ukradnutý telefón

Rakúska ministerka vnútra Johanna Mikl Leitner podľa nemeckej agentúry DPA sľúbila, že polícia všetky prípady prešetrí "s nulovou toleranciou". "Jedna vec je istá: My, ženy si určite nenecháme obmedzovať slobodu pohybu na verejných miestach," zdôraznila.

Jedna z napadnutých žien uviedla, že ju v noci zo Silvestra na Nový rok na Rezidenčnom námestí v centre Salzburgu nevhodne obchytkávali dvaja neznámi muži. Patrili vraj ku skupinke ôsmich až desiatich cudzincov. Pri obťažovaní jej ukradli mobilný telefón.

Pred aj po Silvestri

Sexuálne podľa APA obťažoval hodinu a pol po polnoci na Nový rok aj na Rezidenčnom námestí inú, 58-ročnú ženu 28-ročný Afganec. Rovnakým spôsobom útočil na inom mieste v centre Salzburgu 23-ročný Sýrčan na dvadsaťročnú turistku z Bavorska.

Obdobné nepríjemné incidenty sa ale v tomto rakúskom meste odohrali pred aj po Silvestri. V stredu policajti zatkli 24-ročného Afganca, ktorý okolo tretej hodiny ráno v jednom hostinci sexuálne obťažoval 28-ročný obyvateľku Salzburgu.

Cudzinecký vzhľad

Denník Österreich informoval, že už 26. decembra dve hodiny po polnoci napadla v Salzburgu dve dievčatá skupina desiatich až pätnástich mladíkov cudzineckého vzhľadu. Incident vraj skôr neoznámili, pretože si neuvedomili jeho závažnosť.

Sťažnosti na sexuálne obťažovanie a lúpeže počas silvestrovskej noci prijala od stredy aj zürišská polícia, podľa ktorej ide o podobné incidenty, aké sa odohrali v nemeckých mestách. Hlásených je 25 prípadov olúpení, pričom niekoľko obetí oznámilo, že boli napadnuté a sexuálne obťažované. Šesť žien vraj uviedlo, že ich obkľúčilo a obchytkávalo "niekoľko mužov tmavej pleti", ktorí sa potom stratili v dave.

Nový fenomén

Fínska polícia oznámila, že počas silvestrovskej noci v Helsinkách zaznamenala nezvyčajne vysoký počet prípadov sexuálneho obťažovania a že vopred dostala hlásenie, že sa k takýmto útokom na ženy chystajú žiadatelia o azyl.

"Vlani počas Silvestra či iných príležitostí sa toľko prípadov nestalo. Pre Helsinki to je nový fenomén," povedal námestník šéfa polície v metropole Ilkka Koskimaki.

Nenašli spojitosť

Tri prípady možných sexuálnych útokov sa odohrali na helsinskej vlakovej stanici, kde sa zišla asi tisícka žiadateľov o azyl z Iraku, uviedla polícia. "Podozriví sú žiadatelia o azyl. Traja ľudia boli na mieste zadržaní," povedal Koskimaki.

Fínsky Národný úrad pre vyšetrovanie (NBI) podľa televízie YLE oznámil, že incidenty z Helsínk zrejme nemajú s tými z Nemecka spojitosť. "Nič neukazuje na to, že by to bola plánovaná vlna sexuálneho obťažovania, ako tomu bolo počas silvestrovskej noci v Kolíne nad Rýnom," tvrdí Thomas Elfgren z NBI. O možnej spojitosti pritom predtým hovorila nielen polícia, ale aj fínsky minister vnútra Petteri Orpo.

Organizované tlupy na Silvestra v Kolíne obťažovali alebo okradli desiatky žien:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy