Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štát Alabama zažaloval Obamovu vládu kvôli umiestňovaniu utečencov v USA
Zdielať na

Štát Alabama zažaloval Obamovu vládu kvôli umiestňovaniu utečencov v USA

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Úrady amerického štátu Alabama zažalovali federálnu vládu kvôli umiestňovanie sýrskych utečencov na jeho území. Guvernér Alabamy požaduje výrazne podrobnejšie informácie o prichádzajúcich utečencoch, než Washington poskytuje. Alabama patrí medzi skupinu štátov, ktoré po novembrových parížskych útokoch odmietli blízkovýchodnej utecencov prijímať.

Úrady amerického štátu Alabama zažalovali vo štvrtok federálnu vládu kvôli umiestňovaniu utečencov zo Sýrie. Oznámil to guvernér štátu Alabama Robert Bentley.

Vláda prezidenta Baracka Obamu neposkytla podľa citovanej žaloby predstaviteľom štátu Alabama dostatok informácií ani o jednom z utečencov, ktorí majú prísť na jeho územie.

Republikánsky guvernér Bentley spolu s ďalšími guvernérmi z iných štátov sa postavili proti prijímaniu sýrskych utečencov v reakcii na teroristické útoky v Paríži z 13. novembra, ku ktorým sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát.

Bezpečnostné riziko

Bentley na obhajobu svojho konania uviedol, že Biely dom neodpovedal na ani jeden z troch listov, v ktorých žiadali o poskytnutie informácií o utečencoch posielaných do Alabamy. "Proces a spôsob akým Obamova administratíva a federálna vláda realizujú program prijímania utečencov bezohľadne vynecháva štáty," argumentoval Bentley, v noci nadnes ho citovala agentúra Reuters.

Štát Alabama vo svojej žalobe od súdu požaduje, aby vláde nariadil povinné poskytovanie podrobných informácií o každom umiestňovanom utečencovi vrátane jeho zdravotného záznamu. Washington sa má tiež v prípade každého jedného migranta zaručiť, že nepredstavuje bezpečnostné riziko.

Tisíce utečencov

Vedenie štátu v žalobe tvrdí, že federálna vláda má povinnosť poskytovať úradom podrobné informácie o každom z utečencov vrátane jeho zdravotných záznamov. Zároveň požaduje, aby vláda Baracka Obamu v prípade každého zahnaných potvrdila, že nepredstavuje bezpečnostné riziko.

Viac ako dve desiatky prevažne republikánskych štátov sa v novembri vzbúrili proti programu, v rámci ktorého im Washington prideľuje sýrskej utečencov. Odpor ich guvernérov však federálnu vládu k zmene prístupu neprinútili. Obama plánuje tento rok medzi jednotlivé štáty rozdeliť 10 000 utečencov, ktorí by do krajiny mali počas tohto roku prísť po tom, čo sa republikánom v Kongrese nepodarilo presadiť pozastavenie tohto programu. Washington doteraz alabamskú žalobu nekomentoval.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy