Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V kauze Šimonka, ktorý zomrel po páde do výťahovej šachty, padol verdikt
Zdielať na

V kauze Šimonka, ktorý zomrel po páde do výťahovej šachty, padol verdikt

HUMENNÉ / Jeden a polročný Šimonko zomrel po páde do výťahovej šachty na poliklinike v Humennom. Súd v utorok vyriekol verdikt. Za vinného uznal revízneho technika, ktorý mal výťah na starosti. Hoci chlapec zomrel, technik dostal iba podmienku. Súd totiž zohľadnil aj mieru zavinenia rodičov nebohého Šimonka.

Mali jediné dieťa. Vracali sa od detskej lekárky. Pri vystupovaní z výťahu sa napriek otvoreným dverám kabína pohla. Kočiar síce na podlaží zostal, no Šimonko z neho vypadol.

Svojho 1,5-ročného syna pochovali rodičia pred dvoma rokmi a dvoma mesiacmi. Šimonko totiž pád do výťahovej šachty na poliklinike v Humennom neprežil.

Vinný

Na súd rodičia neprišli. Neprítomný bol aj sám obžalovaný. Podľa jeho obhajcu to nesie zle. "Dá sa povedať, že on je v rovnakom stave ako oni," uviedol Ondrej Keller.

Súd ho uznal vinným z prečinu usmrtenia. "Vykonával podľa znaleckého posudku nedôsledné priebežné opakované týždenné a trojmesačné kontroly. Nesprávne nastavil dĺžku zaisťovacieho tŕňa," hovoril samosudca.

Dvojročný trest

Technik dostal dvojročný trest odňatia slobody, no súd stanovil skúšobnú dobu v trvaní troch rokov. Zohľadnil aj jeho bezúhonnosť a tiež to, že mu žiadne okolnosti nepriťažili.

Súd zároveň technikovi uložil zákaz činnosti v odbore zdvíhacích zariadení v trvaní troch rokov.

Vina rodičov

Sudca pri rozhodovaní zohľadnil aj mieru zavinenia rodičov. Tiež to, že chlapec nebol v kočiari pripútaný.

Rozhodnutie súdu zatiaľ právoplatné nie je. Ani prokurátor, ani obhajca sa k nemu nevyjadrili.

V kauze Šimonka padol verdikt, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy