Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Desivé podozrenie: Výťah smrti v Humennom zabíjať nemusel...
Zdielať na

Desivé podozrenie: Výťah smrti v Humennom zabíjať nemusel...

HUMENNÉ / Boja sa nastúpiť do výťahov. Väčšina mamičiek chodieva v humenskej poliklinike radšej po schodoch. Na rukách vláčia kočíky s deťmi aj na najvyššie poschodia. To všetko pre hroznú tragédiu, ktorá sa tam stala pred tromi týždňami. Do výťahovej šachty vtedy spadol 18-mesačný Šimonko.

Mamičky sa výťahov boja

Na vine bol vtedy pokazený výťah, ktorý sa sám pohol presne vo chvíli, keď rodičia s dieťaťom z neho vystupovali. Viaceré mamičky ale aj iní pacienti výťahy jednoducho prestali používať. "Sme tu prvýkrát odvtedy, ale nie nepoužívame," hovorí jedna z mamičiek.

"Ja som nútená chodiť na výťahoch zo zdravotných dôvodov, nevyjdem ani dve poschodia hore kvôli astme," hovorí jedna z pacientiek. Viacerí dostali strach z výťahov, odkedy sa tu stalo nešťastie. Iní zas do nich nevkročia, lebo sa už párkrát zasekli. "Často ide len jeden výťah. Niektoré nákladné sa ani nedajú privolať. Obidve sú nefunkčné," hovorí pacientka humenskej nemocnice.

Výťah je stále odstavený

Nákladný výťah, ktorý smrteľne zranil malého chlapčeka je stále mimo prevádzky a nebude premávať až do ukončenia vyšetrovania. "Tento výťah je momentálne odstavený," hovorí majiteľ budovy Peter Nízky.

Detská lekárka sa po tragédii presťahovala zo šiesteho na druhé poschodie. "Už ju premiestnili na druhé poschodie, takže je to už menej. A s deťmi je ťažké chodiť po schodoch, takže sa musí na tých výťahoch," hovorí jedna z mamičiek.

Po meste však začali kolovať fámy, že revízie na týchto výťahoch vraj boli robené, no iba na papieri. "K tomu chcem uviesť, že nie je to pravda. Revízie nám robí externá firma fyzickej osoby," dodáva majiteľ budovy.

Anonym: revízie si robí sám

Majiteľ budovy síce vlastní niekoľko ďalších firiem, no ani jedna nemá oprávnenie vykonávať revízne kontroly výťahov. Do redakcie sme dokonca  dostali anonym, že majiteľ budovy si tieto revízie schvaľoval sám. "V žiadnom prípade si nič neschvaľujeme. Príčiny tragédie stále vyšetruje polícia, stav výťahov zasa preveruje inšpekcia práce," dodáva majiteľ budovy.

"Konkrétne zisťujeme, či boli vykonávané pravidelné prehliadky, kontrola a skúšky výťahov počas ich prevádzky," hovorí Daniel Hrabko z Krajského inšpektorátu práce v Prešove. Na prvé výsledky si však treba počkať ešte niekoľko mesiacov.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy