Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zasekli ste sa vo výťahu? Takto postupujte...
Zdielať na

Zasekli ste sa vo výťahu? Takto postupujte...

HUMENNÉ / Tragédia v humenskej poliklinike bola podľa pacientov iba otázkou času. Staré a nespoľahlivé výťahy boli vyrobené pred niekoľkými desaťročiami. Podľa odborníka sa u nich môžu objaviť chyby, ktoré neodhalí ani revízny technik.

Ak je výťah v pohybe, dvere neotvárajte!

"Dvere, keď je výťah v pohybe sa v žiadnom prípade a v žiadnom pásme nesmú otvoriť," hovorí revízny technik Štefan Hančár. Vo chvíli nešťastia sa pravdepodobne udialo naraz viacero vecí, ktoré sa v žiadnom prípade stať nemali.

"Mohol vzniknúť takýto priestor, kde už osoba môže prepadnúť do výťahovej šachty," hovorí Hančár. Keď sú ale šachtové dvere otvorené, kabína výťahu sa nesmie pohnúť. Ako je potom možné, že výťah sa dal samovoľne do pohybu smerom hore práve vo chvíli, keď boli dvere otvorené?

Tie sú pritom istené dokonca dvakrát. "Dverný spínač a spínač dvernej uzávierky. Musia byť obidva okruhy zopnuté až v tomto prípade sa môže výťah pohnúť," hovorí Hančár. "Takáto činnosť sa skúša pri každej prehliadke výťahu, či sa výťah nerozbehne pri otvorených šachtových dverách," uviedol revízny technik.

Nepokúšajte sa dostať von sami

Ak už ale nastane situácia, že ostanete vo výťahu zaseknutí, za žiadnych okolností sa nepokúšajte dostať von sami. "Kľudne stáť, nepokúšať sa otvárať dvere, nepokúsiť sa sám vyprosťovať z výťahu,lebo hrozí prepadnutie popod výťahovú šachtu," tvrdí technik.

Použitie núdzového signálu, mobil, hlasný krik- to všetko by ste mali vyskúšať dovtedy, kým vás dozorca výťahu alebo iní odborníci z neho nevyslobodia. "Od roku 2012 sa snažíme, aby tie výťahy boli zrepasované. Mali revízne správy a jednoducho boli v plnej prevádzke," hovorí súčasný majiteľ polikliniky Peter Nízky.

"Výťahy, ktoré premávajú na Slovensku sú však staré niekoľko desaťročí. Sú to všetko výťahy staršie ako 25 rokov. Sú zastaralé a nespoľahlivé," hovorí revízny technik Štefan Hančár.

Naposledy sa podobné nešťastie stalo v Humennom pred 20-mi rokmi v obchodnom dome. Jeden zo zamestnancov vtedy pred očami svojej manželky  otvoril dvere výťahu a spravil krok do prázdna. Pád do výťahovej šachty neprežil.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy