Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
So smrťou Šimonka (†1,5) sa rodina stále nevie zmieriť
Zdielať na

So smrťou Šimonka (†1,5) sa rodina stále nevie zmieriť

HUMENNÉ / Vo výťahovej kauze na poliklinike v Humennom putuje na súd ďalší spisový materiál. Tentoraz obžaloba voči revíznemu technikovi, ktorý bol za výťahy zodpovedný. Humenský súd tak bude v kauze rozhodovať hneď dvakrát. Tou druhou vecou je žaloba, ktorou rodičia nebohého Šimonka začali boj o odškodné.

Najviac súd priznal rodine pol milióna eur

Chceme, aby spoločnosť, ktorá polikliniku vlastní, vložila do zábezpeky súdu sumu vo výške 100 000 eur. To sú slová Šimonkových rodičov. O tom, či tak naozaj bude musieť urobiť, rozhodne Krajský súd v Prešove. Čo sa týka odškodňovania nemajetkovej ujmy, v našej slovenskej súdnej praxi ide o relatívne novú problematiku, ktorá teda zatiaľ ani nie je ustálená.

Súd pri rozhodovaní vychádza z toho, ako veľmi je spôsobená ujma závažná. "Doposiaľ vydanými rozsudkami v Slovenskej republike v obdobných prípadoch bola priznaná náhrada za nemajetkovú ujmu vo výške približne od 6 000 eur do 200 000 eur," hovorí advokátka JUDr. Ing. Zuzana Lodová Amrichová.

Najvyššia doteraz priznaná suma je odškodné vo výške pol milióna eur. Kým náš právny poriadok zatiaľ nepozná kritériá, ktorým by sa hodnota ľudského života dala stanoviť, inak je to v Čechách. "Český právny poriadok stanovuje kvázihodnotu ľudského života vo výške od 85 000 českých korún do 240 000 českých korún," doplnila právnička. Táto suma sa môže zvýšiť, to však len v mimoriadne závažných prípadoch.

Polícia obvinila revízneho technika

Prípad má momentálne dva roviny. Čo sa týka občiansko-právnej, rodičia nebohého chlapčeka dali na súd žalobu o ochranu osobnosti proti spoločnosti, ktorá polikliniku vlastní.

Pokiaľ ide o trestnú rovinu, polícia z prečinu všeobecného ohrozenia obvinila revízneho technika. Podľa našich zistení už vyšetrovanie prípadu aj ukončili, a to návrhom na podanie obžaloby.

Spisový materiál má viac ako 500 strán. Prokurátor by mal v týchto dňoch spracovať obžalobu a podať ju na Okresnom súde v Humennom.

Téme sa venuje reportérka Jana Veľasová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy